Публикация

Шест изненадващи факта за естрогена

​Какво не знаете за женския хормон?


Повечето жени са наясно, че естрогенът е полов хормон, който се произвежда в яйчниците, но има доста други неща за него, които едва ли са ви известни. Естрогенът може да оказва влияние върху целия ви организъм, от главата до петите, а освен това играе и роля в общото здравословно състояние – физическо, умствено, емоционално и сексуално. По-задълбоченото познаване на естрогена може да ви помогне да направите по-добър избор, в случай, че искате да започнете орална контрацепция или се наложи да го приложите като част от хормонално заместителна терапия.

1. Ежедневието ви повлиява нивата на естроген и нуждата ви от него

Ежедневието ви оказва влияние върху темпото, с което тялото ви използва естрогена. Енергичните упражнения или стресовите ситуации например карат тялото ви да използва повече естроген. Ако сте болни, организмът ви може да има нужда от повече естроген, за да оздравее. Промените в теглото също могат да повлияят нуждата от естроген, а когато спите, ви трябва по-малко от този хормон.

Яйчниците ви са в състояние автоматично да компенсират всички тези промени, но в случай, че сте подложени на хормонално заместителна терапия, която включва фиксирана доза естроген, могат да възникнат някои проблеми. Ако преминавате през сериозни промени в начина си на живот и уловите повече симптоми, характерни за менопаузата, консултирайте се с лекаря си за евентуална промяна в дозата на приемания естроген.

2. Естрогенът може да окаже въздействие върху чувствителността ви към слънчева светлина

Ако приемате естроген, кожата ви може да стане много по-чувствителна към слънцето и солариумите. В резултат на това, е възможно да изгаряте или да получавате лунички много по-лесно от преди. Освен това по лицето ви може да се появи мелазма (тъмни петна по кожата), която потъмнява от слънцето. Ако използвате заместители на естроген, трябва да избягвате продължително излагане на слънце и престой в солариуми. Освен това е добре да използвате и добър слънцезащитен крем.

3. Естрогенът има пряко и косвено влияние върху сърдечносъдовата система

Естрогенът играе многостранна роля за здравето на сърдечносъдовата система. Той може да предотврати развитието на атеросклероза – натрупването на плака в артериите. В състояние е да предотврати и слепването на белите кръвни телца в кръвоносните съдове, както и да поддържа гъвкавостта на кръвоносните съдове, която осигурява по-добро кръвообращение. Естрогенът оказва влияние върху нивата на добрия и лошия холестерол, също както и на триглицеридите. Ниските нива на естроген създават предпоставки за развитието на хипертензия, а рискът от смърт, причинена от коронарна сърдечна болест, се увеличава след премахване на яйчниците.

4. Естрогенът засяга функциите на мозъка

Естрогенът е от огромно значение за много от мозъчните функции при жените. Той влияе върху нервните синапси, върху възстановяването на засегнати неврони, върху мозъчното кръвообращение и др. Ролята му в мозъка има отношение към настроенията, емоциите, промените при наличието на възпаление и скоростта, с която мозъкът работи. Проучванията сочат, че при жени, чиито яйчници са премахнати преди естественото настъпване на менопаузата, се наблюдава повишен риск от Паркинсон, деменция, когнитивни проблеми, депресия и безпокойство, т.е. естрогенът вероятно оказва защитен ефект върху мозъка. Обичайните симптоми на менопаузата – горещи вълни, мозъчна мъгла и безпокойство, могат да се появят в резултат от ниските нива или липсата на естроген.

5. Очите ви също имат нужда от естроген

Ниските нива или липсата на естроген могат да причинят сухота в очите, замъглено зрение или дори промяна в зрението. Скорошно проучване дори показва, че терапията с естроген може да намали риска от глаукома. Много е важно да се консултирате със специалист, веднага щом усетите проблеми със зрението, тъй като определени заболявания на очите са необратими. Обсъдете хормоналното си състояние с вашия очен или общопрактикуващ лекар и не забравяйте да носите слънчеви очила, когато сте навън.

6. Естрогенът оказва влияние на сексуалния ви живот

Ниските нива или липсата на естроген могат да окажат негативно влияние върху сексуалния ви живот по множество различни начини. Ако трябва да се справяте с обичайните симптоми на менопаузата (мозъчна мъгла, неспокоен сън и безпокойство), има вероятност да не можете да отделяте внимание на физическата интимност. Освен това физически проблеми, причинявани от ниски нива или липса на естроген (напр. вагинална сухота или мравучкане по кожата), могат да направят половия акт неприятен и дори болезнен. Пълноценният полов живот се постига с участието на сърцето, съзнанието, душата и тялото, а всички те могат да бъдат засегнати при ниски нива или липса на естроген.

Говорете с лекаря си

Ако преминавате през естествена менопауза или такава, причинена от хирургическа намеса, обсъдете с лекаря си наличните симптоми и влиянието, което естрогенът им оказва. Колкото сте по-млада, толкова по-важно е да имате подходящи нива на естроген, за да поддържате добро общото здравословно състояние.

Поддържането на оптимални нива на естроген и определянето на дозата при орална контрацепция или хормонално заместителна терапия значително се улеснява с помощта наДНК изследване за естрогенен метаболизъм и детоксикация. Резултатите от него дават единствена по рода си информация относно подходящата персонализирана диета, както и препоръки за начина на живот, прием на синтетични хормони и нутрацевтици. Изследването е от изключителна полза и за жени, в чиято семейна история има случаи на рак на гърдата, матката и яйчниците, както и на рак на простатата при мъжете.

Източник: HysterSisters.com

Акушерство и гинекология Медицинска генетика и ембриология Социална медицина и здравен мениджмънт Спортна медицина Хранене и диететика Диабет Диети и здравословно хранене Затлъстяване Ендометриоза Менопауза Метаболитен синдром Остеопороза Простата Уголемена простата Тумор Диабет диета Затлъстяване хранене Ендометриоза киста Менопауза предменструален синдром Метаболитен синдром Остеопороза Простата Тумор генетика лечение рак тест персонализирана медицина режим ДНК гени нутригеномика нутригенетика превенция естроген наднормено тегло метаболизъм килограми хормони матка тегло КОНТРОЛ тестостерон изследване ПМС яйчници баланс прогестерон геномна медицина фиброидни тумори

Коментари