Публикация

Лекари срещу идеята фармацевти да изписват лекарства

Пациенти и лекари се обявиха против текстове от на Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, които ги задължават да изписват лекарства по международно непатентно наименование.


Не е редно лекарите да изписват на своите пациенти лекарства единствено по международно непатентно наименование. Това обявиха медици по време на пресконференция на 2 март 2016 година. Те се обявиха срещу текстове от проект на Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Според документа след като лекарите изпишат общото генерично име на даден медикамент, фармацевтите ще решават кой продукт да дадат на пациента.

Началникът на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница проф. Емил Паскалев каза, че е притеснен от промяната. По думите му, ако лекарят изпише лекарство по международно непатентно наименование, той няма да знае какъв точно медикамент е получил болният в аптеката. Специалистът отбеляза, че при много от продуктите има специфични изисквания за прием, те имат различни дозировки, които не са еквивалентни помежду си и е възможно да има странични реакции при комбинация с други препарати.

„Когато назначавам лечение на пациент, обяснявам тези неща по 40 минути. Включително имат и книжки да четат. Как един пациент, който си тръгва от мен с общото име, ще отиде в аптеката и аз няма да знам какъв продукт ще получи. Какво става с терапията? Как фармацевтът ще може да отдели толкова време на пациента? Освен това този пациент ще си отиде от аптеката с някакво лекарство, което не знам какво е, а аз съм лекуващият лекар. И той ще се върне при мен след един месец или по-рано по отношение на странични резултати“, каза проф. Паскалев.

Думите му бяха подкрепени от началника на клиниката по урология в Александровска болница проф. Петър Симеонов. Той каза, че по този начин една добре извършена бъбречна трансплантация може да се опорочи и резултатът да стане нулев. Според него освен това така се губи връзката лекар - пациент.

Началникът на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в Александровска доц. Пламен Попиванов заяви, че в нововъведението има немедицинска логика, която плаши лекарите. По думите му промяната създава условия за конфликт на интереси в аптеките. Той отбеляза, че собствениците на аптеки ще бъдат раздвоени между това да изпълнят хуманния си дълг или да печелят.

Председателят на Федерация „Български пациентски форум“ Иван Димитров отбеляза, че промяната поставя лекарите на заден план, след като фармацевтите ще могат да лекуват пациентите. Той отправи призив към министъра на здравеопазването д-р Петър Москов да чуе думите на специалистите. По думите му министърът трябва да спре с експериментите и екзотичните предложени. Димитров добави, че пациентите не се притесняват от това дали се изписват генерични, оригинални или биоподобни лекарства, а те да са предписани от лекаря според моментното състояние на болния.

Коментари

При проблем с пациента кой ще понесе отговорнист лекаря или фармацевта?Отговорът на този въпрос решава кой има водеща роля при назначаване на терапия с точно определен генеричен продукт.

Тази идея е доста опасна и вещае страшна корупция!Единствено лекарите имат право да назначават терапия подходяща за конкретния случай-пациент,защото дори генеричните форми дават различни резултати в хода на лечението!Идеята изцяло обесмисля ролята на лекаря и неговия опит и преценка!

Rp\е заповедна форма за важни лекарства!Фармацевтите имат голямо предимство за продукти ,които са препоръчани вече от лекари- Ен-Ти-Тус,Лакто 4 и...