Публикация

Грип или инфекция?

Важното е още в началото на едно инфекциозно заболяване да се разграничи дали става въпрос за грип, или за друг тип вирусна или бактериална инфекция.


Основната разлика е в началото. При грипа то е внезапно, най-често с втрисане, вдигане на температура над 38 градуса, болки по цялото тяло и силна отпадналост.

Често болните могат да посочат точния час, в който им е прилошало. И обратното, ако заболяването започне постепенно с хрема, болки в гърлото, леко неразположение и след известно време леко повишаване на температурата, най-вероятно става въпрос за инфекция с някой от многобройните риновируси.

Тя също може да се усложни по-късно с бактериален фарингит или ангина, но подходът при лечението на двете заболявания е различен.

Грипът още в самото начало трябва да се лекува с антивирусни препарати, които бързо овладяват симптомите, скъсяват продължителността на боледуването и предпазват от тежки усложнения.

В България са регистрирани няколко специфични противогрипни препарата, антибиотик при грип се прилага само ако лекарят установи допълнително бактериална инфекция. Иначе с нищо не помагате на организма си.

Напротив, неоправданото пиене на антибиотици може да доведе до резистентност, стомашно-чревни проблеми и гъбични инфекции.

Освен противогрипни препарати, при грип, а и при други вирусни инфекции е добре да се приемат антиоксиданти – витамин С и Е, както и препарати, съдържащи ехинацея.

Сезонните хреми изискват т.нар. симптоматично лечение: капки за нос, дезинфекциращи таблетки за гърлото, сироп против кашлица, средства против температурата.

Коментари

Анонимен
29 дек 2017 18:58

Трябва много да се внимава, особено през зимните месеци!