Публикация

КЪМ МУЗЕЙНА АПТЕКА „ХИПОКРАТ” ПРОЯВЯВТ ИНТЕРЕС И ЗАД ГРАНИЦА

Нов аспект от дейността на музейната аптека.


На 3-ти ноември 2015 г. немският журналист и фармацевт Андреас Цайглер посети музейната аптека „Хипократ”, като предварително бяхме уговорили срещата. Сам беше стигнал до нас и няма да е изненадващо, ако за това е помогнала разпространителската дейност на Credo Web и разбира се отворената за подобни контакти политика на община Пловдив

Целта на това неговопосещение беше да напише информационен материал за историята на аптечното дело в България през XIX в., иконкретно за Пловдив, както и за връзкитена хипократовата медицина и фармация с лечебните традиции по тези места от Античността и Средновековието. Тук той се срещна с Владимир Балчев, колега, който дълги години се рови в архивите на известни стари пловдивски аптеки, и с асистента по фармакология Яна Георгиева от Медицинския университет в Пловдив. Предоставени му бяха също снимкови и информационни материали от архива на музейната аптеката. В резултат на това Андреас Цайглер написа 9 компютърни страници текст, който заедно изредактирахме. Сега чака само да му пратим снимка на фриза със здравоносните божества, който се пази в Регионалния археологически музей в Пловдив и ще публикува материала си в специализирано издание в Германия.

Няколко дни по-късно получихме покана да публикуваме нещо за музея в престижното руско издание „История на медицината и фармацията”, излизащо в Москва на руски и английски език. (това ни предстои да направим).

А ето, че към музейната аптека „Хипократ” прояви интерес и друг немец – Юлиян Шиндел, който посети музея в края на миналата година и сега предлага да бъдем включени в тяхна модулна изложба, подготвяна за 2019 г., когато Пловдив ще бъде европейска столица.

Ние се радваме на този засилен международен интерес към скромната ни музейна експозиция и се надяваме да оправдаем очакванията на новите ни приятели

Коментари