Публикация

МЗ поиска 20 млн. лв. допълнително за ваксини

Министерството на здравеопазването поиска от държавния бюджет 20 млн. лв., които ще бъдат използвани за имунизация и реимунизация на пропуснати деца.


Министерството на здравеопазването иска 20 млн. лв. допълнително за ваксинопрофилактика. Това става ясно от проект на постановление на Министерски съвет, публикувано на интернет страницата на ведомството. Парите трябва да бъдат отпуснати от държавния бюджет.

В доклада на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов към документа се отбелязва, че през последните две години е имало невъзможност да се осигурят нужните ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, като се е наложило да се внесат 100 000 дози от Турция. Той напомня, че поради липсата на тези ваксини са се натрупали много неимунизирани деца, за които трябва да бъдат осигурени препарати. „Тези неимунизирани лица са включени към подлежащите за 2016 г., поради което осигуреният финансов ресурс за 2016 г. е недостатъчен“, се казва в постановлението.

Последните две години имунизациите и реимунизациите на децата бяха спирани на няколко пъти поради системната липса на препарати. Преди няколко месеца министър Петър Москов успя да договори вноса на петвалентни ваксини като дарение от Турция. Това предизвика сериозна политическа атака срещу него с твърдения, че препаратите са опасни и нямат лиценз. От своя страна министърът опроверга всички твърдения и се опита да успокои обществото, че ваксините са качествени и безопасни. Той също така съобщи, че МЗ е обявило нов търг и има договорка фирмите, които произвеждат ваксините, да се явят на него.

" }-->

Коментари