Публикация

Проектът "Taste of Europe" с участието на "Диабет и предиабет"

Закуска в София, обяд в Милано и вечеря в Закопане. Как започна и как премина проекта в Полша през погледа на трима от участниците - Ива, Аксел и Мариела.


Проектът в Полша "Taste of Europe", с координатор Polski Instytut Badań i Innowacji от Закопане приключи. 70 младежи от 5 държави след два обмена в красивия полски град научиха повече за храненето и здравословния начин на живот, националните кухни и традиционните ястия в Полша, България, Румъния, Италия и Молдова. 

Ето какво разказват трима от нашите участници в проекта.

Ива Маринова, студентка по политология от София

Закуска в София, обяд в Бергамо и вечеря в Закопане. Така започна всичко. По време на проекта имахме възможността да научим повече за навиците при хранене в различните страни. Обменихме информация за това как в различните страни се справят с нездравословното хранене и мерките, които предприемат за борбата с вредните храни. По време на проекта всяка една от държавите трябваше да представи кухнята на своята държава - традиционни ястия. 

За българската вечер с Ива приготвихме баница и зелник, сандвичи с лютеница и сирене, луканки и различни сладки неща. Тъй като се наложи на летището в Италия да се разделим с бутилките ракия и вино, единствения алкохол, с който разполагахме беше една малка бутилка с мента, която Ива беше успяла да донесе. Отделно правихме барбекю – кюфтета (с много лук), зеленчуци (които за малко щяха да стигнат до барбекюто), шопска салата, таратор и препечен хляб на скара. Румънците и италианците бяха приготвили шичета и пържоли, а участниците от Полша бяха направили наденици, които бяха толкова пикантки, че накрая само те ги хапваха.

Всеки имаше таен приятел, на когото трябваше да прави малки подаръчета, чаши, бонбони, целувки, шоколади. Това се получи забавно.

В единия от дните имахме възможността да разгледаме Закопане, да влезем в контакт с местните и да разберем какво те знаят за нашите страни. Играта беше със състезателен характер и на следващия ден всеки един от отборите трябваше да направи презентация и да разкаже с какви впечатления е останал от града, хората, обстановката. Участниците бяха различни като възраст и интереси, надявам се отново да имам възможността да срещна някои от тях при следващи проекти. 

Аксел Хасанов, ученик от София: Проектът "Taste of Europe" беше един от един от най-хубавите проекти, в които съм участвал. Градът Закопане е много красив. Освен интересните занятия и дискусии, имахме възможност да опознаем кухнята на другите държави. Изживяването беше невероятно. Създадох добри приятелства, надявам се че ще се срещна с тези хора и в бъдещи проекти.

Мариела Русева от Варна: Проектът Taste of Europe е първият международен проект, в който участвам. Очакванията и вълнението ми бяха големи. Преживяването беше страхотно. Темата на проекта беше храненето, национални ястия и национални традиции в храненето, психология и здравословно хранене. Атмосферата беше изключително предразполагаща за създаване на позитивни и ефективни взаимоотношения. Хареса ми подхода за работа – чрез симулативни, интелектуални и креативни игри да се акумулират нови знания и умения. Организаторите търсеха баланса между по-сериозните и забавните дейности - тематични занимания, дискусии и дебати бяха редувани с разходки, разглеждане на забележителности, работа навън. Въпреки разнородността на групата - по националност, ниво на владеене на английски език, темперамент, тренерите съумяха да създадат активна връзка и добра атмосфера между всички участници и предпоставка за сътрудничество в следващи международни проекти.

Коментари

Здравейте! Имам молба към вас. Всички знаем, че храните имат гликемичен индекс, но притежават и така нар. ИНСУЛИНОВ ИНДЕКС, който доколкото съм чел не винаги е на 100% "противоположен" на гликемичния. Напр. има храни, които вдигат кръвната захар малко /като киселото мляко/, но за сметка на това стимулират отделянето на повече инсулин все едно човек е ял нещо доста въглехидратно. Има доста таблици в интернет /но в чужди, но не и български сайтове/, които показват това. Тоест не само приема на въглехидрати, но и на почти чист протеин влияе на инсулина. Чистата мазнина почти не влияе нито на глюкозата, нито на инсулина... Ако може да публикувате материал по темата за инсулиновия индекс всеки, който се интересува от здравето си или има диабет би бил щастлив да прочете нещо подобно! Възможно е да има някои фактологични неточности в изказа ми, но не съм лекар или фармацевт. Успехи!