Публикация

Има ли безопасна стимулация на тялото и ума

Съществува възможност за подпомагане на организма чрез премерен прием на комбинация от незаменими аминокиселини


В ерата на високите обороти на живот все повече търсим начин да подпомогнем организма си, така че да се справяме по-успешно и по-бързо с всекидневните си занимания. Това е напълно обяснимо, защото само огромният обем информация, който съзнателно или не възприемаме и пътуването до работа и обратно в големите градове често изяждат енергията ни, без да броим самите трудови усилия, грижите за деца или възрастни близки, домашните задължения, желанието след работния ден за среща с приятели, спорт или друго развлечение. Когато напрегнатият ритъм стане постоянен, чувството на уморафизическа и психическа завладява всекиго.

В началото организмът има добри компенсаторни физиологични механизми. Но те не са безкрайни, защото трябва да признаем, че често му поставяме допълнителни препятствия в дългото бягане. 

Например: 
  • хаотично и нездравословно хранене; 
  • спане по 5 – 6 часа на нощ, но не с лягане преди полунощ, а точно обратното; 
  • стресово приключване на задачи в последния момент; 
  • редуване на обездвижване с внезапни спортни натоварвания; 
  • епизоди на надхвърлящ разумните граници алкохолен прием; 
  • пушене; 
  • престой в прекалено шумна среда и какво ли още не.

Масовата практика е кафето и други съдържащи кофеин напитки да се използват като средство за събуждане и съживяване след тежки нощи с идеята денят да бъде пълноценен. Това донякъде работи, но не и в степента, в която ни се иска. На първо място тялото привиква с редовния прием на определени дози кофеин. Т.е. ако пиете например по 3 кафета дневно, те се превръщат в нещо като фонова даденост и стимулиращият им ефект намалява с течение на времето. Затова се явява необходимост от увеличаване на дозата. А това не е съвсем безобидно, защото може да провокирате скокове на артериалното налягане и сърдечна аритмия, която в един момент има опасност да стане перманентна.

Мнозина смятат, че с приема на витамин С или поливитамини ще подсилят тялото си. Това е валидно със сигурност по време и след тежки заболявания и операции или в конкретни състояния на доказана хиповитаминоза – доста рядко състояние, между впрочем. С изключение може би на витамин Д, но това е отделна тема. При днешния стил на хранене от постоянния прием на витамини няма особен ефект. Излишните количества от водно разтворимите им представители (сред които е и шампионът по употреба витамин С) се изхвърлят с урината, а прекаляването с някои от мастно разтворимите може да ви докара и проблеми.

Сред по-младите хора, особено почитателите на фитнеса и бодибилдинга се разпространявае модата да се приемат анаболни стериоди. Това са синтетични субстанции, наподобяващи действието на мъжките полови хормони. Поради това:
  • увеличават ускорено мускулната маса
  • влияят върху развитието на вторичните полови белези
Има ги на таблетки, като инжекционни разтвори и като гелове за втриване в кожата. Употребата им, извън конкретни медицински състояния, когато са преписани от лекар, влияе негативно на целия организъм, включително до опасността от тежки необратими увреждания и ранни сърдечно-съдови инциденти.

Все пак съществува възможност за безопасно подпомагане на организма чрез премерен прием на комбинация от незаменими аминокиселини. Аминокиселините са градивната част на белтъците в тялото, които от своя страна участват във всички основни жизнени процеси. Две от важните аминокиселини аргинин и аспартат трудно се набавят в адекватни количества чрез всекидневната храна. Затова е оправдано да се приемат допълнително чрез съвременни препарати като Амбинор Енедрджи. Ефектът от този прием не настъпва за часове, защото не става въпрос за агресивно външно вмешателство в естествените процеси на тялото, а само за тяхното подпомагане.

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Аритмия Аритмия умора артериално налягане алкохол пушене недоспиване обездвижване аспартат спортни натоварвания физическа умора нездравословно хранене Амбинор Енерджи Ambinor Energy психическа умора сърдечно-съдови инциденти армгинин

Коментари