Публикация

Ракът на маточната шийка е лечим

Често слушаме, че е важно да се ходи редовно на гинекологичен профилактичен преглед и да си правим цитонамазка за ранно диагностициране рака на маточната шийка. Повечето от нас като чуят рак се стряскат и казват „Това на мен няма да ми се случи!"


Често слушаме, че е важно да се ходи редовно на гинекологичен профилактичен преглед и да си правим цитонамазка за ранно диагностициране рака на маточната шийка. Повечето от нас като чуят рак се стряскат и казват „Това на мен няма да ми се случи!" Ние, от МЦ Лора, винаги се стараем да бъдем максимално полезни, като освен да се грижим за вашето здраве, искаме и да бъдете добре информирани. Точно поради тази причина ще ви запознаем със спецификата на рака на маточната шийка.

Ракът на маточната шийка се причинява от човешки папилома вирус /HPV/. Той се предава по полов път, като презервативът не предпазва напълно. Жените се разболяват, докато мъжете само го пренасят. Най-честите причини за заразата са ранното сексуално общуване, честата смяна на партньорите, човешкият папилома вирус, особено HPV от тип 6, 11, 16 и 18. Също така известна предиспозиция създават и хормоналните контрацептиви, които се приемат перорално. Въз основа на хормоналната стимулация се улеснява действието на онкогенните фактори. Също така използването на противозачатъчни намалява страха от забременяване и стимулира по-честите контакти. Други причини за развитие на рак на маточната шийка са също и половите инфекции - хламидии, генитален херпес. Влияние оказва и тютюнопушенето, което отслабва противотуморния имунитет. Не на последно място трябва да се спомене и лошата интимна хигиена както при жените, така и при мъжете.

При редовни профилактични прегледи вирусът се открива и ракът може да бъде предотвратен. В ранните стадии той е лечим. Според данни на Световната здравна организация ракът на маточната шийка е третото по разпространение онкологично заболяване при жените след рака на млечната жлеза и рака на маточното тяло. Все повече се открива и в България, като статистиката показва, че ракът се открива в напреднали стадии. Това означава, че повечето жени не посещават гинеколог редовно, а направената при случайно посещение цитонамазката показва, че рака вече е в напреднал стадий. Ракът на маточната шийка се открива освен при жени, които водят активен полов живот, но често и при жени в зряла възраст. След преминаване на критическата възраст ракът се развива много бавно, но, за съжаление, групата от заболели жени се увеличава. Това е така, защото повечето смятат, че след приключване на сексуалния им живот, вече няма опасност от заболявания на половата система и не посещават редовно гинекологичния кабинет.

Ракът се развива в маточната шийка, която е отворена към влагалището. Началният период на развитие протича без симптоми, като този период се нар. дисплазия или преканцероза. Началото се харакатеризира с промяна на типичните клетки, покриващи шийката, които се превръщат в атипични - туморни клетки с белези на неконтролиран (инвазивен) растеж. Двата стадия на развитие според инвазивността са:

1. Карцином in situ - Това е неинвазивен рак на маточната шийка, който хистологично е рак, но биологично все още е предрак. Клетките при карцином in situ са изменени, но все още не са достигнали стадия на типичните ракови клетки.Потенциално премалигнената трансформация и анормалния растеж (дисплазия) на клетките на повърхността на шийката на матката се означава като цервикална интраепителиална неоплазия (CIN), известна също и като цервикална дисплазия и цервикална интерстициална неоплазия. Цервикалната неоплазия обикновено е лечима. При недиагностицирани и нелекувани болни тази неоплазия се превръща инвазивен рак.

2. Инвазивен карционом - ракови клетки с инвазивен растеж и склонност към метастазиране.

Тъй като в началото на развитие на рака на маточната шийка няма симптоми, то оплакванията се получават едва, когато вече е в напреднал стадий. Това е и основната причина повечето жени, които не посещават редовно своя гинеколог, да смятат, че нищо им няма. С появата на неспецифичните оплаквания, тогава те посещават инцидентно гинекологичния кабинет и се открива рака вече в напреднал стадий. Ето защо профилактичните прегледи с цитонамазка веднъж годишно са от огромно значение за ранното диагностициране и лекуване на болестта. Най-честите неспецифични оплаквания са:

  • болка в малкия таз (в долната част на корема);
  • болка и/или кървене при полов акт;
  • обилна и продължителна менструация (която преди това е била нормална);
  • кръвотечение между менструалните цикли.

В напреднал стадий вече се наблюдава обща отпадналост, загуба на тегло, оплаквания от други органи, поради наличие на разсейки (метастази).

Ракът на маточната шийка се диагностицира първо чрез цитонамазка. Ако резултатът показва белези на преканцерозни клетки се прави колпоскопия и биопсия. Също така се прави абразио на цервикалния канал и при хистологично доказване на рака на маточната шийка се извършват и т.нар. образни методи - ултразвукови изследвания, компютърно томографско изследване с контраст, ядрено-магнитен резонанс и рентген.

Лечението е хирургично, като обемът на хирургичната интервенция се определя от първоначалното стадиране на заболяването, т.е. от резултатите от проведените изследвания. При данни за карцином in situ се извършва конизация. Това еизрязване по хирургичен път на конусовиден участък от шийката с цел да се отстрани изменения участък. Изрязаната тъкан се изпраща за хистологично изследване и при липса на белези на инвазивнен карцином, манипулацията е достатъчна за излекуване.

При данни за инвазивност, ако процесът е съвсем начален, също може да се използва конизацията като диагностично лечебна процедура. Това е щадяща операция и се извършва предимно при жени до 35г., които са все още в репродуктивна възраст. Те трябва да са под стриктен цитологичен и колпоскопски контрол в продължение на 5 години след манипулацията.

При категорични данни показващи инвазивен карцином се извършва по-значителна оперативна намеса. В зависимост от възрастта на жената може да се извърши тотална хистеректомия с или без премахване на яйчниците. Обикновено при такъв вид интервенция не се провежда следоперативна лъчетерапия при липса на категорични данни за необходимост.

При видимо силно напреднал стадий на рак в процеса на операцията се взима материал от лимфни възли, който се изпраща за бързо хистологично изследване. Резултатът от това изследване дава основания за отстраняване освен на матката и на яйчниците и маточните тръби, параметриалната съединителна тъкан до тазовите стени, горната трета на влагалището и тазовите лимфни възли. Тази операция е изключително травмираща за жените, а възстановяването протича бавно, особено ако се наложи последваща лъчетерапия и/или химиотерапия.

За да не се стига до оперативно лечение и изрязване на органи, страх, тревога и мъка, добре е всяка жена да се преглежда веднъж годишно с цитонамазка при гинеколог. Навременното откриване на началния стадий на развитие предпазва от оперативно лечение. Ракът на маточната шийка е лечим! Добре е също така и да се ваксинирате срещу заразяване с човешки папилома вирус. Не забравяйте да ваксинирате и дъщерите си, както и да ги научите, че трябва да посещават гинеколог редовно. След навлизане в периода на пубертета до края на живота редовното посещение и профилактичен преглед при гинеколог е от изключително значение за всички жени - по-млади, по-зрели и най-възрастни!

В Медицински център ЛОРА и ЛОРА Медицински център за жената можете да се прегледате при гинеколог, който с изключително внимание и прецизност ще изслуша проблемите ви и ще ви предпише най-доброто лечение!

Коментари