Публикация

Все по-малко хора с глаукома се лекуват заради високото доплащане за лекарства

Намаляването на реимбурсацията на лекарствата за глаукома от 100% на 50% е принудило някои пациенти да спрат лечението си.


Заради намаляването на реимбурсацията на лекарствата за глаукома се е увеличил броят на болните, които не се лекуват. Това стана ясно от думите на офталмолози и пациенти по време на пресконференция днес. Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев това се дължи основа на факта, че хората най-често страдат от няколко съпътстващи заболявания. Ако те не разполагат с достатъчно средства да си купят нужните им лекарства, те често избират да не закупят медикаментите си за глаукома.

Председателят на Националната глаукомна асоциация доц. д-р Наталия Петкова отбеляза, че на българския пазар присъстват почти всички лекарствени групи за лечение на това заболяване. Според нея обаче в момента броят на пациентите, които имат възможност да се лекуват с по-новите медикаменти е сравнително малък. Причината е, че тези препарати са по-скъпи и

при реимбурсация от 50% от страна на НЗОК малко хора могат да си позволят да доплащат

за тях. Доскоро здравната каса е заплащала напълно тези медикаменти. Доц. Петкова отбеляза, че това лишава специалистите от възможността да избират какво лечение да провеждат на своите пациенти. По думите й здравните власти изглежда не разбират колко е важно това заболяване да бъде лекувано адекватно.

Доц. Петкова също така каза, че в световен мащаб се наблюдава увеличаване на заболеваемостта от глаукома. Тя заяви, че в момента от това заболяване страдат около 60 млн. души, а 7 млн. са загубили зрението си. Очакванията на научните среди са

през 2020 г. броят на болните да достигне 80 млн., а броят на слепите – 12 млн.

Според нея около 15-20% от българите, които посещават офталмологичните кабинети, са с глаукома.

По думите на доц. Петкова е изключително важно в какъв стадий от развитието ще бъде открито заболяването, защото то не се лекува лесно. Като рискови фактори тя посочи фамилната обремененост, пол, раса, наличието на диабет, сърдечносъдови заболявания, високо късогледство и др. Специалистът препоръча на хората, които имат някои от тези рискови фактори, да си правят периодични изследвания.

Няколко са задължителните изследвания за откриване на глаукомата. Това каза председателят на Фондация „Национална Академия Глаукома“ проф. д-р Ботьо Ангелов. Той отбеляза, че

някои от специалистите често правят грешката

да измерват само вътреочното налягане на пациентите. По думите му така може да се обърка диагнозата или да се определи неадекватна на състоянието на болния терапия. Проф. Ангелов заяви, че е задължително измерването на преден и заден очен сегмент, а също така измерването на зрителното поле. Той добави, че е хубаво да се измерва роговичната дебелина.

Проф. Ангелов отбеляза, че целта на лечението на глаукомите е да се спаси това, което е останало от зрението на пациентите. По думите му това, което е загубено в следствие на глаукомата не може да бъде върнато. Специалистът отбеляза, че има няколко вида лечение на заболяването. Най-често се използва т.нар. консервативно лечение, при което в очите са поставят капки, като целта е да се понижи очното или вътреочното налягане. „Вторият вид лечение е т.нар. лазерно лечение. Има различни видове лазери според формата и вида на глаукомата, които се определят според състоянието на пациента. Съобразяваме се с консервативното лечение и какви общи заболявания имат пациентите, тъй като някои капки имат странични въздействия“, каза той. Като трети вид терапия проф. Ангелов посочи хирургичното лечение. Той каза, че към него се пристъпва само когато има индикации за хирургия. Обикновено това става в случаите когато пациентите привикват към действието на някои капки и те вече не понижават вътреочното налягане в нужния мащаб.

Автор: Бойко Бонев

Коментари