Публикация

Сок от моркови - опасно ли е пожълтяването?

Пожълтяването на дланите, ноктите и ходилата, което се наблюдава при редовен прием на морковен сок, е признак за подобряване на здравето и не бива да ни стряска


здраве без лекарства

Сокът от моркови и пигментацията на кожата

Безспорен факт е, че пиенето на прясно изцеден сок от моркови носи куп благоприятни последици за здравето. Това се дължи на факта, че морковеният фреш съдържа много витамини (С,D,Е,К,В1,В2,В6) и е богат на биотин, калий, калций, магнезий, фосфор, органичен натрий, фитонутриенти като лутеин и ликопен.

Редовното пиене на сок от моркови обаче води до моментна пигментация на кожата (хиперкаротинемия), по-популярна като „пожълтяване“. Наблюдава се лека промяна в цвета на кожата – от леко жълто до леко кафеникаво.

Има дори случаи, когато притеснени майки са водили децата си за изследвания за жълтеница.

Обикновено при появата на подобен „проблем“ се препоръчва намаляване или временно спиране на соковете от моркови, тъй като пожълтяването се възприема като един вид предозиране. Най-честият съвет е да се даде почивка на организма, докато кожата възстанови нормалния си цвят. 

Дали обаче това е така???

Обяснението на проф. Христо Мермерски

Проф. Христо Мермерски в „Българска енциклопедия на народната медицина и здравето” предлага следното описание на процеса:

„Говори се, че от морковения сок се жълтее. Такова изказване говори за непознаване на процесите, ставащи в организма и е лишено от всякакви основания. Това е също така абсурдно, както ако се твърди, че червеният пигмент на цвеклото и зеленият хлорофил на спанака ще преминат в кожата.

Защо кожата пожълтява, когато пием сок от моркови

След пиенето на соковете кожата добива жълт цвят или понякога кафеникав, когато черният дроб отстранява застоялата се жлъчка и набраните шлаки в количества, по-големи от възможностите на очистителните органи.

Поради това те не могат да се справят и тези вещества се отправят към кожата, което е съвсем нормално. Това явление, което говори за токсичност, преминава с продължителното приемане на сокове.”

Истината е, че прекратяването на приема на сок от моркови в момент, в който организмът видимо е започнал да се чисти, се оказва абсолютно грешен ход. Процесът на прочистване е дълъг и труден, затова са нужни постоянство и упоритост.

В действителност пожълтяването означава, че:

  • Организмът е започнал да изхвърля токсини
  • Изчистването е в начална фаза и не бива да спира
  • Прекратяването на прием на сокове ще ви върне в изходна позиция

Още полезни съвети за здраве без лекарства

Коментари