Публикация

Дами, хапвайте моркови и спанак - полезни са

Резултатите от изследване показаха, че редовната употреба на продукти, съдържащи бета-каротин може да намали до 60% вероятността от някои видове рак на гърдата


В списъка със средства, понижаващи риска от ракови заболявания влязоха морковите и спанакът. Рредовната употреба на продукти, съдържащи бета-каротин (на който се дължи яркият цвят), като морковите, може да намали до 60% вероятността от някои видове рак на гърдата, сочат последните изследвания. Установено е, че и други плодове и зеленчуци, съдържащи пигмента (като спанак, червени чушки и манго), имат този ефект. 

Специалистите проучили данните на 3000 европейки, половината от които страдали от рак на млечните жлези, а останалите били здрави. Кръвните им анализи показали, че при жените, в които са открити високи нива на бета-каротин, рискът от развитие на някои видове рак на гърдата е по-нисък с 40-60%. За съжаление този ефект не се наблюдава при всички разновидности на този рак. Учените обаче не съветват да се прекалява с приема на добавки с бета-каротин, защото предозирането може да провокира други заболявания. Медиците отбелязват, че не съществуват суперпродукти, когато става въпрос за превенция на рак на гърдата. Рискът може да бъде понижен най-вече със здравословен начин на живот, разнообразно и балансирано хранене, контрол на теглото, спорт и избягване на алкохола.

Коментари