Публикация

80% от алкохолиците имат психични проблеми


Англичаните са на първо място по алкохолизъм, а българите се нареждат плътно след тях.
Това заяви доц. Соня Тотева, директор на Психиатричната болница за лечение на алкохолизъм в Суходол.

Регистрираните с този проблем у нас са 100 хил. души, но още около 300 хил. не съзнават състоянието си.

„Алкохолизмът не е просто болест. В 80% от случаите пациентите страдат от депресия или страхово-нервно разстройство”, посочи доц. Тотева.

Според специалистите лечението трябва да се провежда на няколко нива. Първо, трябва да се разбере в какви ситуации човекът посяга към алкохола. Щом стане ясно при какви обстоятелства прагът на търпимост е нисък, пациентът се учи как да ги заобикаля, като се изгражда нов модел на поведение.

„Болните трябва да бъдат убедени, че алкохолът и наркотиците са начин на самоунищожение. Мотивацията обаче трябва да идва не само от пациента, но и от неговото семейство”, поясни доц. Тотева.

Здравното заведение е разработило едногодишен проект за рехабилитация, през който са минали 120 алкохолици и 70% от тях са се повлияли положително от лечението.

„Чрез градинарство, готварство, психотерапия, спорт насочихме мислите им в положителна насока, но само една година не е достатъчна”, каза доц. Соня Тотева.

Целта е центърът да мине на държавна издръжка към социалното министерство поне за 7 години, тъй като хората имат не само полза, но и нужда от него.

В борбата с проблема обаче трябва да е налице още едно условие – промяна на нагласите спрямо засегнатите.

„Това не е нелечима болест”, допълни доц. Тотева.

 

Коментари