Публикация

Как да изберем подходяща рамка за очила

Трябва да се харесвате, да се чувствате удобно и да приемете рамката като част от себе си!


Очилата са част от Вашето ежедневие, те стоят на лицето Ви, могат да променят излъчването и цялостния външният вид. Изборът на очила е много отговорна и важна задача и трябва да съчетава функционалност, удобство и задоволяване на естетическите потребности. Не трябва да се пренебрегва и момента свикване с очилата, което означава че непрекъснатата смяна на очилата може да има неблагоприятни последици, като усещане за дискомфорт. Нашият съвет е да направите своя избор с помощта на специалист или екип от специалисти за да може всички Ваши потребности да бъдат задоволени оптимално.

Все пак има някои основни моменти с които трябва да се съобразите преди да направите своя избор:

1. Стил на рамката

Рамката трябва да се вписва във вашия стил. Най-общо трябва да определите дали сте в една от следните групи:

- луксозен с особено внимание на детайлите и динамични решения в съответствие с последните модните тенденции;

- класически, непреходна елегантност която се вписва във всяка ситуация;

- спортно-елегантен, ежедневно удобство в съответсвие с основните модни тенденции;

- спортен, гарантиращ максимум движения;

- младежки, стил със свободен дух и повече цвят;

- базов – функционалност и възможност за използване на продукта независимо от модните тенденции.

Посъветвайте се с нашите консултанти за изграждане на собствен стил което ще направи от очилата не само средство за корекция на зрението а и незаменим аксесоар.

2. Тип на рамката

Има три основни вида рамки: цяла рамка, рамка тип корда и рамка тип глазант. И трите типа могат да бъдат изпълнени от пластичен материал, метал или комбинация. Цялата рамка е най-претенциозна, особено ако е от пластичен материал защото може да подчертае или скрие недостатъците. Колкото по-масивна е рамката толкова по-голяма е нейната тежест и това също трябва да се прецени с оглед на удобство и функционалност. Рамките тип корда поставят акцента в горната част на лицето и при правилен подбор могат да придадат много елегантен вид. Рамките тип корда са много устойчиви и са подходящи за деца и тийнейджъри. Глазантът е най-ефирната рамка при която има само дръжки и наносник, а формата на стъклата може да се избере независимо от избрания глазант. Трябва да се заложи на висококачесвени глазанти и подходящ материал на лещите, защото този тип очила са най-незащитени. Подходящи материали за лещите са поликарбонат и тривекс.

При избора на рамка трябва да се внимава с цветовата гама и вида на метала. Добре е рамката да бъде в унисон със стила и вида на бижутата и разбира се с предпочитаната цветова гама. Ако има динамика на стил и цвят трабва да се заложи или на неутрална или на много смела комбинация.

Посъветвайте се с нашите консултанти за избор на рамка която се вписва оптимално във вашия стил на живот.

3. Цвят на рамката

При избора на рамка трябва да се внимава с цветовата гама и вида на метала. Добре е рамката да бъде в унисон със стила и вида на бижутата и разбира се с предпочитаната цветова гама. Ако има динамика на стил и цвят трабва да се заложи или на неутрална или на много смела комбинация. Цветовата гама на рамката трябва да е в хармония с цвета на очите, косата и кожата. За съжаление особено за жените тези характеристики търпят промяна, което може да наложи и смяна на рамката, ако например се смени цвета на косата и стила на прическата. При жените значение има и грима. Ако грима е пестелив е добре да се заложи на рамка която подчертава очите. Глазантите по правило позволяват динамика в стила на гримиране. Цветовата гама на грима трябва да бъде в хармония с цветовата гама на рамката.

Когато избирате рамка се облечете с нещо което е в най-предпочитаната от вас цветова гама.

4. Форма на рамката

Формата,има значително въздействие върху излъчването и външния вид на носещия, тя трябва да бъде в хармония с цялостния облик на носещия. Добре подбраната форма подчертава очите и засилва ефекта на погледа, независимо от диоптричната сила на лещите. Формата на очите и позицията на веждите са решаващи за избора на форма на кръжилата на рамката. Никоя част от рамката не трябва да пресича характерни линии на лицето като вежди, скули, извивки защото се нарушава хармонията на излъчването. Добре е кръжилото да повтаря формата на очите и да пасва на формата на лицето. Удължената странично форма може да „удължи“ кръгло лице, а овалната форма може да „омекоти“ остри черти и правоъгълни форми. Не трябва да се забравя, че формата на рамката се подчератва и от линията на прическата. Добре е жените с дълга коса да преценят формата с прибрана и пусната коса.

Намирането на оптимална форма изисква поне няколко проби и консултация с опитен специалист.

5. Дръжките на рамката

Позицията на рамката се определя от наносника и дръжките. Те могат да бъдат с различен стил и форма, но е задължително да са удобни защото носят основната тежест и поределят позицията на корекционните лещи. Има два основни стила дръжки – прави (спортни) и извити (захващат се зад ухото). Дръжките могат да се нагласят до постигане на оптимален комфорт. Голяма част от акцентите се поставят на дръжката което ги прави и важен естетичен елемент. В последните години с цел задоволяване на естетическите нужди на клиентите има рамки със сменяеми дръжки, но това може да намали стабилността и живота на рамката. Рамка с подходящо подбран акцент на дръжката е символ на добър вкус и уникален стил.Пациентите с чувстителност алергии трябва да са особено внимателни към материала на дръжките, защото стегната дръжка може да доведе до нежелани кожни реакции на кожата изложена на тяхното въздействие. Неутрални материали, сребро и силикон са отлични решения.

Нашите консултанти имат пълна информация за всяка от предлаганите рамки и могат да бъдат особено полезни при наличие на проблеми.

6. Наносник

Позицията на рамката се определя от наносника и дръжките. Рамките от пластичен материал не позволяват нагласяне на наносника и трябва да бъдат много добре напаснати на носа. Значителна част от рамките имат подвижни наносници. Повечето са сменяеми от качествен прозрачен материал. Позицията на наносника е много важна не само от естетична гледна точка, но и за да бъде осигурена оптичната функция на очилата. Неудобния наносник може да има много неприятни последствия.

Нашите консултанти ще Ви помогнат не само за правилен избор, но и за оптимално нагласяне на наносника.

Най-важно при избора на рамка: Трябва да се харесвате, да се чувствате удобно и да приемете рамката като част от себе си! Ако успеем заедно да намерим тази рамка сме постигнали най-доброто!

Коментари

Бистра Генова
10 мар 2016 11:25

mnogo polezna statia!!!

Аз обикновено си ги избирам по това дали ми отиват на лицето