Публикация

​В болница „Медлайн“ спасиха живота на мъж с наднормено тегло

Лекарите ме избавиха от високо кръвно, диабет и ускорен пулс, постепенно намалявам и килограмите, благодарен е Александър Найденов


След цяла година само на грейпфрути отслабнах 50 кг, но този резултат изобщо не подобри здравословното ми състояние. Кръвното ми налягане остана високо, а кръвната захар беше 3 пъти над нормата. Сега съм свалил над 15 кг, но кръвното ми е 120/80, а захарта – 6,1 ммол/л.

Това разказа 41-годишният Александър Найденов, който проведе успешно лечение за наднормено тегло в болница „Медлайн” в Пловдив. На 9 февруари той бе опериран от д-р Сотириос Гавриил, собственик на МБАЛ „Медлайн” и на „Докторс хоспиталс” в Атина, Гърция. Лекарят е водещ специалист в Европа в този вид терапия и е направил повече от 26 000 операции на пациенти.

„Няма магия, всичко, което се случи с мен, е наука. Важно е всяко нещо да се прави от компетентни и опитни специалисти, а хората от този екип са“, категоричен е Найденов. Той сподели, че започва да трупа килограми преди 6 години. Затлъстяването се развива светкавично бързо заради стреса и заседналия начин на живот, който е принуден да води заради работата си. Александър е управител на консултантска фирма и съветва мениджъри как да развиват бизнеса си. Напрежението и отговорността са огромни, обяснява той.

Веднага след появата на проблема с килограмите започва да търси помощ. Най-напред изчита всичко, написано по проблема в български, руски, английски и френски сайтове и издания. Първоначално приема хапчета за отслабване и за овладяване на метаболитния синдром, но килограмите продължават да се покачват. Изпробва всякакви диети и се подлага на различни режими и лишения.

„Проблемът ми не само че не се решаваше, но и продължи да се задълбочава. Осъзнах, че организмът ми е изчерпал възможностите си да се справи сам и реших да постъпя във Военно-медицинска академия за допълнителни изследвания, които да доуточнят диагнозата ми и най-сетне да доведат до назначаването на точното лечение”, разказва Александър. И добавя, че тогава налял купища пари в доктори и хапчета, но три години по-късно лекарствата спират да действат. За да помогнат медиците увеличават дозата, но след 8 месеца резултатът е още по-плачевен – Александър развива диабет. Стойностите на кръвната захар се покачват стремглаво нагоре и стигат 22ммол/л, при норма 6,1. Заедно с това го нападат всички останали проблеми, от които страдат хората с наднормено тегло – изморява се лесно, вдига температура и поддържа непрекъснато 37-37,5 градуса, кръвното заковава на 180/120, а пулсът му е 200 удара в минута.

Видя се, че традиционните методи не ми помагат, а увеличаващите се дози лекарства, само задълбочават проблема, последните 6 месеца от живота ми с превърнаха в един невероятен ад, признава пациентът.

В търсенето на спасение решава да се обърне към пластичния хирург д-р Ангел Енчев, за когото знае, че има опит в решаването на подобни казуси. Ако не беше той, ако не беше ме насочил правилно, кой знае как щеше да завърши цялата история, всъщност се знае, благодарен е бизнесменът. Лекарят го изслушва внимателно и го свързва с д-р Сотириос Гавриил, който подробно обяснява каква терапия предлага. Водещият специалист посочва, че се налага операция на стомаха, която ще доведе до постепенно, но сигурно намаляване на теглото. Найденов решава да се довери и приема да се подложи на интервенцията.

„В момента, в който се събудих от упойката, видях 4 усмихнати физиономии, които ме уверяваха, че операцията е минала благополучно и всичко с мен е наред, спомня си Александър. - Целият екип на болница „Медлайн“ е невероятен, знае какво прави, как да повлияе състоянието на пациента. Всички винаги са готови да съдействат на болния във всеки момент. По време на престоя не са ме оставили и за 20 минути без внимание.“

Седмица след операцията Александър се връща на работа. Самият той е изненадан от шеметния резултат, но се чувства прекрасно. Дори е готов да спори със светила в медицината, които твърдят, че диабетът е заболяване за цял живот и че за него няма лечение. Моята захарна болест е в ремисия и при това само 15 дни след операцията, посочва той.

И продължава, че винаги е имал психика на здрав човек, а в момента е щастлив, че и физиката му се нормализира. „Организмът ми възстановява функциите си, стабилизира се и работи нормално, добавя излекуваният пациент. - За успешното лечение на всяко заболяване е много важно да се постави точна диагноза, да се набележат правилните мерки, а за това са необходими освен голям опит и талант, какъвто екипът на болница „Медлайн“ и д-р Гавриил притежават.“

Д-р Сотириос Гавриил:

Наднорменото тегло става все по-наболял проблем за българите, засяга и деца

Наднорменото тегло е болестно състояние, което се лекува, и според Световната здравна организация, посочи д-р Гавриил. Различни са методите и те се подбират от специалиста спрямо състоянието на пациента. Към хирургичните се прибягва, когато болестта е напреднала и от един момент нататък е ясно, че не може да се помогне по друг начин. За всеки случай има определени индикации. Преди да се направи интервенцията е много важно пациентът да е започнал да се храни правилно, да се движи или да спортува и да избягва стреса. И ако въпреки положените усилия, не се постига желания резултат, а индексът на телесната маса /ИТМ/ е над 40 при норма до 24, се налага да се проведе друг тип лечение. То е подходящо и за хора с 35 ИТМ и други заболявания като диабет, високо кръвно, съдова болест, ортопедични, както и дихателни проблеми, сънна апнея и психически разстройства. Според водещия хирург в сферата на борбата с наднорменото тегло за младите пациенти фактор за операция са и репродуктивните проблеми и хормоналният дисбаланс.

Когато разкрихме болница „Медлайн“ в Пловдив, проблемът с наднорменото тегло в България не беше толкова наболял, а сега забелязвам, че и деца страдат от излишни килограми, сподели д-р Гавриил. И обобщи, че българите вървят по стъпките на гърците. Според него това води до нарастване на случаите на захарна болест и на сърдечно-съдовите заболявания. Една от причините е стресът, но по икономически причини са променени и част от навиците на хората, които ядат набързо и каквото намерят, а така много често консумират от т.нар. джънк фуд, или вредни храни. Освен това все повече хора ядат късно вечер, след като се приберат от работа, и водят заседнал начин на живот – работят пред компютри в офиси.

Препоръката на специалиста е, че хората с наднормено тегло е добре да търсят консултация със специалист, както правят във всички случаи, когато боледуват. Самолечението може сериозно да задълбочи проблема.

Коментари