Публикация

Д-р Москов: Ще прецизираме отменените от КС текстове за основния и допълнителния пакет

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заяви, че ще бъдат пренаписани обявените за противоконституционни текстове от ЗЗО, които засягат разделянето на заплащания от НЗОК пакет от дейности на основен и допълнителен.


 

Текстовете от Закона за здравното осигуряване за основния и допълнителния пакет от услуги, заплащани от НЗОК, които вчера бяха определени от съда като противоконституционни, ще бъдат прецизирани и внесени отново като поправки. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на днешното заседание на Министерски съвет, цитиран от Дарик радио.

"Решения на съда не се коментират, те се изпълняват. Мога да коментирам смисъла и целите на разделянето на пакетите в закона. Това продължава да е нужната законова стъпка, за да се гарантира на гражданите, че здравната каса ще заплаща пълноценно лечението им, без да има нужда те да доплащат. Доколко съдът не тълкува намерения и цели, а конкретни текстове, ние ще се запознаем с мотивите на Конституционния съд и там, където текстовете не са достатъчно прецизни, ние ще ги променим и отново ще ги внесем като поправки в закона“, каза министърът. Според него от решението на Конституционния съд не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите. Той добави, че остава в сила действието на старата наредба за основния пакет.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви пред журналисти, че ГЕРБ ще се съобрази с решението на Конституционния съд, а парламентарната здравната комисия ще вземе мерки. 

Коментари