Публикация

Отбелязваме Световния бъбречен ден

10 март е обявен за Световен бъбречен ден в България и в още над 60 страни по света. Тази година той се провежда под мотото „Бъбречни заболявания при деца. Да действаме рано, за да ги предотвратим".


Целта на Световния бъбречен ден е да се повиши информираността за значението на нормалната бъбречна функция за цялостното ни здраве и осведомеността за рисковите фактори за възникване на бъбречните заболявания, да намали тяхната честота, както и на свързаните с тях здравословни проблеми в световен мащаб.

По този повод Българско нефрологично дружество ще проведе срещи с педиатри - нефролози и други специалисти, както и пресконференция, с цел да се популяризиране проблемите на детското здраве, касаещи нарушения в бъбречната функция – ранна диагностика, лечение, превенция.
Българската бъбречна асоциация, съвместно със СБАЛДБ „Д-р Лисичкова“ – Варна и Община Варна също ще отбележи Световния бъбречен ден. Събитието ще се проведе в сградата на Община Варна на бул. „Осми приморски полк“ № 43. Програмата може да видите ТУК.

Седемте златни правила на Световния бъбречен ден за превенция на бъбречните увреждания:
Бъбречните заболявания са тихи убийци, които ще засегнат до голяма степен качеството ви на живот. Има обаче няколко лесни начини за намаляване на риска от развитие на бъбречно заболяване.
• Движение и активност
Поддържането на добра форма помага за намаляване на кръвното налягане и намалява риска от хронично бъбречно заболяване.
Поддържане на оптимално нивото на кръвната захар
Около половината от диабетно-болните развиват бъбречно увреждане. Поддържането на нормална кръвна захар е от изключително значение и за нормалната бъбречна функция.

• Нормализиране на кръвното налягане
Много хора са наясно, че високото кръвно налягане може да доведе до инсулт или инфаркт, но малцина знаят, че то е и най-честата причина за увреждане на бъбреците.

• Здравословно хранене и поддържане на нормално тегло
Нормалното телесно тегло и балансираният режим на хранене подпомагат предотвратяването на диабет, сърдечни заболявания и други състояния, свързани с хронично бъбречно заболяване.

• Достатъчен прием на течности
Въпреки, че клиничните проучвания не са категорични за идеалното количество вода и други течности, които трябва да се консумират ежедневно, за да се поддържа добро здраве, общоприетата норма е прием на 1,5 до 2 литра вода на ден.
Хората, които вече са имали бъбречни камъни, трябва да пият от 2 до 3 литра вода дневно, за да се намали риска от образуване на нов камък.
• Отказ от тютюнопушене
Пушенето забавя притока на кръв към бъбреците. Когато по-малко кръв достига до бъбреците, толкова повече се уврежда способността им да функционират правилно. Пушенето увеличава риска от рак на бъбреците с около 50%.
• Повишено внимание към удължен прием на болкоуспокояващи медикаменти
Тези медикаменти вероятно не представляват значителна опасност, ако бъбреците ви са относително здрави, и ако ги използвате само за спешни случаи. Но ако страдате от хронични болки, вашият лекар трябва да вземе предвид риска от бъбречно увреждане при назначаването на лечение.


Повече информация на: www.worldkidneyday.org

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика бъбречни камъни бъбречни заболявания бъбречна функция Българска бъбречна асоциация увреждане на бъбреците Българско нефрологично дружест Световен бъбречен ден СБАЛДБ „Д-р Лисичкова

Коментари