Публикация

Д-р Б.Нанев: Имаме достатъчно антивирусни медикаменти


У нас от грип са болни в момента около 100 000 души, има три смъртни случая. Статистиката показва, че годишно до 3 000 души умират в резултат на грипни епидемии, каза д-р Ангел Кунчев, ръководител на отдел „Надзор на заразните болести”.

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев увери на специалната пресконференция, че има достатъчно антивирусни медикаменти и в болниците, и в аптечната мрежа. Той подчерта обаче, че не бива да се прибягва до самолечение.

Д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, съобщи, че нивото на заболеваемост и смъртност при сегашната грипна епидемия не е по-високо от регистрираното по време на епидемията през 1968 год. 

Обявената от СЗО двегодишна продължителност на пандемията  от свински грип не означава, че постоянно ще сме в състояние на върхова заболеваемост, уточни д-р Кожухарова. У нас тя ще е до края на годината.

Впоследствие новият вирус ще функционира като останалите грипни щамове. Не се изключва след това и вълна от сезонен грип. Затова епидемиолозите препоръчват противогрипна ваксинация.

Коментари