Публикация

Порфирия или синдром на вампира - що е то?

Урината се оцветява в червено на слънчева светлина, пациентката повръща и буйства - чували ли сте за това изключително рядко заболяване


Пациентка, и то не коя да е, а съпругата на зам.кмета по здравеопазване, е приета в болница за пореден път със странни и несъвместими на пръв поглед симптоми - гадене, повръщане и болки в корема, съчетани с избухливост и  арогантност, граничещи с лудост. На всичкото отгоре  слънцето й пречи. Само младият лекар д-р Василев предполага порфирия. Съмненията му се потвърждават, когато вижда пробата от урина на пациентката, оцветена в червено на слънчевата светлина.

Знаете ли, че порфирията е позната в историята на медицината още като синдром на вампира. Тя засяга всички раси и етническите групи по всички континенти. Връзката между порфириите и определени психични заболявания е впечатлявала медиците в продължение на десетилетия. В началото на 1950-те пациенти с това заболяване с тежки симптоми на депресия или кататония се лекували с електрошок. Болестта порфирия дава логично обяснение за появата на легенди за произхода на вампирите.

Един от най-известините случаи в медицинската история са свързани с  крал Джордж III. Неговото заболяване, довело до сериозни психични проблеми, наложило да се назначи регентство, което да движи кралските дела през 1788 година. 

Популярно също  е твърдението, че румънският владетел Влад III Дракула също е страдал от остра порфирия. Именно непоносимостта  на Дракула към слънчевата светлина вследствие на заболяването провокирала твърдението, че е вампир (вярвало се е, че митологичните същества се страхували от слънчева светлина). Впоследствие граф Дракула  се превръща в символ на вампиризма и  е вдъхновение на писателя Брам Стокър и главен герой на много филми в съвременното кино.

Коментари

Следя сериала

Лара Косева
10 мар 2016 15:11

Скъпа д-р Кръстева, няма нищо по-естествено от това една социална мрежа за здраве да коментира и житейски, и филмови ситуации, свързани със здравеопазването. Филмите са отражажение на истинския живот. Те вълнуват и лекарите, и пациентите. За мен като пациент би било интересно да чуя професионалната ви позиция за поведението на лекарите, за диагнозите. Бих искала да прочета казуси от вашия професионален живот. За мен би било интересно да чуя позицията ни по човешките казуси във филма.

Здравейте, д-р Кръстева. В световната практика има много случаи на сериали на лекарска тематика, които се радват на голям интерес. Общото при всички тях е едно-винаги пораждат спорове и противоположни мнения. Има доволни и категорично отричащи ги, засегнати и благодарни. Всички те имат и друго общо - сериозни медицински консултанти. Такъв е и случаят с "Откраднат живот".Главен медицински консултант на филма е д-р Боби Здравков, детски анестезиолог в Национална кардиологична болница. Освен д-р Здравков, екипът и актьорите се консултират от още шестима специалисти от различни болници – Александровска, Пирогов, УМБАЛ „Света Анна”, УМБАЛ „Свети Иван Рилски” и ВМА. Голямо съдействие оказва лично директорът на Александровска болница. Филмът е за всички - и лекари, и зрители с най-различни други професии, и е нормално да бъде коментиран тук. Ще се радваме да чуем и Вашия коментар като акушер-гинеколог по някой от медицински казуси във филма.Има ла ли сте в практиката си случай на раждане на бебе с ТЕТРАЛОГИЯ НА ФАЛО? Ще е хубаво да изразите и чисто човешкото си мнение за автентичността на образите, сюжета, поведението на лекарите. До скоро

Уважаема Д-р Кръстева, много се радвам, че специалистите се включват тук. Всъщност много от нас, които гледаме медицински сериали често си мислим, че те са ни достатъчни , за да получим информация по медицински теми. Аз с голямо нетърпение чаках този, защото съм фен и н Спешно отделение и на д-р хаус и на Анатомията на Грей. Доста неща научих от тях и ми е интересно как един лекар гледа на този тип филми? Има ли припокриване с реалността?Поздрави за благородната Ви професия!

Мислех,че сайтът касае медицинска информация,а се оказа ,че и филмови сценарии се коментирали тук :( И това ми излиза в съобщение за топ публикациите на сайта !

Всъщност синдром на вампира го нарича народът и може да се срещне в литературата, иначе си е порфирия. Доколкото аз знам е много рядко заболяване, боледуват от 1 до 5 човека на 50 000 души . Има различни форми, като една от тях се проявава и в тежки нарушения на нервната система, буйстване, полудяване, което на пръв поглед няма нищо общо с другите симптоми като коремна болка, повръщане и непоносимост към светлина. Първите признаци като гадене, коремни спазми и повръщане са подобни на тези при много други заболявания, затово трудно се диагностицира първоначално като порфирия.

Елеана Симова
10 мар 2016 11:10

Не знаех, че това е синдром на вампира, като гледах снощи останах с впечатлението, че жената има проблеми с нервите. Имам усещането, че тя ще открие връзката между сменения син и бащата