Публикация

Започна XVII Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве

От 10 до 13 март в Боровец ще проведе XVII конгрес на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ)


Тазгодишното научно събитие на БАСРЗ е седемнадесетия подред конгрес на организацията на специалистите по репродуктивна медицина в България. Това е достатъчно дълъг период, за да се твърди, че конгресът е научен форум с традиции. Традиции на ползотворен обмен на научни идеи и практически опит, на задълбочено представяне на клинични достижения и резултати от изследвания, на дискусия по медицински, обществени и чисто човешки аспекти по приложението на модерните асистирани репродуктивни технологии и на представяне на последните тенденции в сферата на акушерството, гинекологията и феталната медицина. Конгресът е интердисциплинарен и всяка година събира за задълбочени дискусии акушер-гинеколози, репродуктивни специалисти, биолози, ембриолози, андролози, специалисти в областта на гинекологичната ендоскопия, образната диагностика, феталната медицина и неонатология, генетиката, онкологията и ендокринологията. Разбира се, освен чисто научните цели, които преследва конгресът, това е и събитие, което дава възможност на специалисти от различни области да установят контакт, да обменят опит и да планират колаборация за по-добро лечение на доверилите им се пациенти.

И тази година конгресът е със сериозно международно участие, което е запазена марка и повод за гордост на научното събитие на БАСРЗ. Част от международните лектори на конгреса ще са проф. Джерълд Шатън от Питсбъргския университет (САЩ), проф. Ариел Хурвиц от Университета на Тел Авив (Израел), проф. Раул Орвието от Факултета по медицина „Саклер“ (Израел), проф. Юха Тапанайнен от Университетската болница Oulu (Финландия), проф. Рой Хомбург от Университетската болница към Лондонския университет (Великобритания), проф. Питър Платоу от Университетската болница в Брюксел (Белгия), д-р Неджати Финдиклъ от Болници „Бахчеси Саглък Грубу“ (Турция), доцент Инг Чонг от Университета на Саутхментън (Великобритания), д-р Мария дел Мар Гил Мира от Университетската болница Torejon, Мадрид (Испания), проф. Антони Диез- Хуан от Изследователския център „Принц Филип“, Валенсия (Испания) и др. 

Тази година програмата е разделена на три части. В първата ще се разгледат съвременните тенденции на асистираната репродукция. Във втората ще се засегнат въпросите за имплантацията на ембриони, вътреутробното развитие на плода и възможностите на модерната фетална медицина, както и генетичните аспекти, влияещи върху износването на една бременност. В третата част ще бъдат представени теми, свързани с авангардните техники в гинекологичната едноскопия. И в трите модула ще бъдат представени интересни научни презентации от водещи български специалисти. За пръв път тази година в рамките на конгреса ще се състои и предконгресен курс за психолози, акушерки и специалисти, работещи по донорски програми, който ще разгледа въпросите, свързани с психосициалните грижи за пациентите при асистираната репродукция. Наситената научна програма с българско и международно участие дава възможност на нас, българските акушер-гинеколози, да представим своите успехи, да обменим опит с водещи международни екипи и да се запознаем с последните достижения на световна медицинска наука и практика с цел последващо прилагане на иновативни методики и технологии в името на по-доброто лечение на пациентите у нас.

XVII Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве ще се проведе в хотел “Самоков” к.к Боровец, в периода от 10 до 13 март 2016.

Коментари