Публикация

ВМА с уникален метод за изследване на тънките черва

Диагностицирането се извършва чрез заснемане на 2 до 6 изображения в секунда от видео капсула с размери 11 mm x 26 mm, тежаща по-малко от 4 грама. След приключване на изследването капсулата се изхвърля от организма по естествен път


Уникален метод за изследване на тънките черва, както и на дебелото черво, въвежда Клиника по гастроентерология към Военномедицинска академия, съвместно с Медицински център САНУС 2000.

Диагностицирането се извършва чрез заснемане на 2 до 6 изображения в секунда от видео капсула с размери 11 mm x 26 mm, тежаща по-малко от 4 грама. След приключване на изследването капсулата се изхвърля от организма по естествен път.
PillCam SB e най-широко използваната и много добре толерирана от пациентите система за капсулна ендоскопия. Тя осигурява прецизно и безболезнено изследване на тънките черва. Тази процедура е единствен метод и стандарт за откриване на лезии, оценка и проследяване на уврежданията на тънките черва, за откриване на източници на неизяснено кървене от стомашно-чревния тракт и много други заболявания. PillCam SB има повече от 2 милиона употреби при пациенти в целия свят и повече от 1900 клинични проучвания. PillCam Colon е минимално извазивен инструмент за директна визуализация на дебелото черво. PillCam Colon допълва колоноскопията, може да се използва като нейна алтернатива в редица случаи, както и при пациенти, които имат по-висок риск от усложнения от колоноскопия, включително пациенти с кървене, с риск от седация, предишна непълна колоноскопия или при пациенти с възпалителни заболявания на червата.

Предварителните консултации за капсулната ендоскопия се извършват в Медицински център САНУС 2000, а самото изследване – на територията на Клиника по Гастроентерология, ВМА. Стойността на изследването ще се покрива от Здравната каса, а капсулата ще се закупува от пациента.

ПРЕДИМСТВА НА КАПСУЛНАТА ЕНДОСКОПИЯ:
  • Проста, сигурна, неинвазивна процедура.
  • Не изисква анестезия или седация.
  • Не се прилага йонизиращо лъчение.
  • Не изисква хоспитализация, пациентът може да извършва обичайните си дейности по време на изследването.
  • При съмнение за непроходимост в ГИТ или риск от задържане на капсулата може да се приложи предварително тест капсула за установяване на проходимостта


КОНТРАИНДИКАЦИИ:

  • Пациенти с дисфагия или други заболявания, водещи до затруднено преглъщане
  • Пациенти с гастроинтестинална обструкция

- Механична обструкция – ахалазия, стриктури, извършени хирургически процедури, Ценкеров дивертикул

- орофагиални – деменция, педиатрични пациенти

- гастропареза, нарушен транзит през т. черва поради употреба на наркотични или психотропни вещества

  • Стриктури и стенози
  • Фистули
  • Имплантирани електронни устройства (пейсмейкъри или други имплантирани електронни медицински изделия)
  • Не се препоръчва при деца под 2 г. или 10 кг. телесно тегло

Коментари

Технологията е позната и се прилага отдавна в България. Скъпи консумативи, не се постига детайлен оглед на интересуващите ни локуси. Алтернативен метод за диагностициране на тънкочревна патология , но като се има в предвид, че тя е ниска /~1% от патологията на ГИТ/ ТЯ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЛУКС.

За първи път изследването беше приложено в УМБАЛ"Иван Рилски"

Колко трябва да заплати пациента за изследването?

Изследването е познато отдавна.За съжаление е неуспешно в известен процент,поради невъзможността да бъде изчистено идеално и тънкото и дебелото черво в един и същ момент.За обикновенния българин е непосилно финансово.

Капсулната ендоскопия отдавна е въведена в практиката. Специално в МБАЛ Пловдив от 2008 година.