Публикация

Ресвератрол – ценен помощник при възпаление и стрес

Ресвератрол – ценен помощник при възпаление и стрес

Ресвератролът е фитоалексин - защитен антибиотик, образуван в растенията подложени на атака от гъбички, суша, ултравиолетово лъчение или възпаление


Ресвератролът е фитоалексин - защитен антибиотик, образуван в растенията подложени на атака от гъбички, суша, ултравиолетово лъчение или възпаление. Тази молекула помага на растенията да се предпазят и да се поддържат здрави.

Вниманието на учените е привлечено от неговите антиоксидантни свойства. Открива се в много растителни видове и вече има доста проучвания, които сочат редица потенциални ползи от ресвератрола – помага на организма да постигне дълголетие, има противовъзпалителни и противоракови свойства, намира приложение и при сърдечно-съдови заболявания. Има го в изобилие в кожата на червеното грозде, фъстъците и шам фъстъка, в плодове като сини и червени боровинки, малини и черници и какаови зърна. Откриват го и в червеното вино. Всички видове червено грозде съдържат ресвератрол в кожата си, като това от северни райони има по-висока концентрация.

Защо ресвератролът е важен?

Подобно на другите антиоксиданти ресвератролът кара тялото да неутрализира ефективно молекули, които окисляват другите молекули и тъкани. Дори при нормална обмяна на веществата в тялото се отделят силно реактивни и окисляващи молекули, наречени свободни радикали. Производството им се увеличава значително при възпаление и стрес. Свободните радикали могат да предизвикват мутации в ДНК, клетъчните мембрани и други важни клетъчни структури като митохондрии.

Антиоксидантите предпазват тялото от тези опасни молекули. Само те могат да ги уловят и обезвредят, а също и да ги извадят от клетъчната среда. Антиоксидантите използват един „трик“ – позволяват на свободните радикали да ги окислят, но после успяват да се регенерират. Така предпазват други ключови молекули и клетки от окислително увреждане.

Антиоксидантите помагат също така до голяма степен да се поправят щетите, причинени от свободните радикали. Затова поддържането на добрите им нива в организма, например на витамин С, витамин Е, ресвератрол и селен, е от съществено значение за предотвратяване на хронични възпалителни увреждания, на появата на предракови състояния и забавяне на причинените от стареенето промени в организма.

Тези природни вещества са активно изучавани в продължение на повече от 20 г., след като било установено, че се съдържат в изобилие в червеното вино. Станало ясно, че ресвератрол стои в оновата на т.нар. „френски парадокс“: въпреки че менюто на французите е богато на хляб, свинско месо, масло и сирене, при тях има сравнително нисък процент на коронарна болест на сърцето. Тази нация е известна и с редовната употреба на умерени количества червено вино.

Ресвератрол се абсорбира много добре след прием през устата. Запазва висока биологична активност в организма, но за съжаление не можем да натрупваме запаси от него. Причината е, че веществото бързо се метаболизира и неговите остатъчни нива в кръвта са ниски. Откриват го и под формата на метаболити в кръвта и урината, но тяхната биоактивност още не е изучена. Мастно разтворим е и са го откривали като свързан с глюкозата – това е глюкозид, наречен писеид (piceid). Можем да го приемаме като добавка – такъв продукт е „Ресвирол“. Препоръчителната дневна доза е една-две капсули по време на хранене.

Как действа ресвератрол?

За ресвератрол се смята, че има следните предимства, които се основават на редица изследвания:

 • Противовъзпалително действие
 • Антиоксидантен ефект
 • Предотвратява атеросклероза чрез няколко механизма:
  • Предотвратява окисляването на LDL холестерола
  • Потиска агрегацията на тромбоцитите и образуването на съсиреци
  • Потиска специфични клетъчни адхезионни молекули, които са необходими за натрупване на атеросклеротична плака
  • Потиска деленето (пролиферацията) на гладкомускулните клетки, което също се свързва с атеросклероза
  • Стимулира работата на ензима eNOS, който произвежда азотен оксид - мощен вазодилататор, който спомага за подобряване на хипертонията
 • Предотвратява узряването на раковите клетки и деленето им, спомага за програмираната клетъчна смърт на раковите клетки
 • Намалява риска от алцхаймер чрез предотвратяване на образуването на плаки
 • Повишава чувствителността на клетките към инсулина и така предотвратява диабет
 • Предпазва от вредното въздействие на затлъстяване и стареене
 • Увеличава значително живота според дозата в лабораторни условия при дрожди, риба и мухи, както и други по-низши видове чрез активиране на гена Sir2
 • В ниски дози води до важни промени в гените при мишки, като ефектът е подобен на здравословния ефект върху сърцето от ограничаване на калориите. Трупат се по-малко килограми и се забавят промени, свързани със стареенето.

Референции

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23448440

http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/resveratrol

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281?pg=2

Коментари