Публикация
Нездравословните храни предизвикват и депресия
Британски учени са открили връзка между вредните храни и депресивните състояния, съобщи Би Би Си.
В изследването, публикувано в British Journal of Psychiatry, са взели участие 3500 доброволци на средна възраст.
Участниците са разделени на две групи – едните консумирали плодове, зеленчуци, риба и др. полезни храни (пресни и/или органични), а другите – сладки неща, пържени храни, високомаслени млечни продукти, месо и др.(преминали топлинна или друга обработка – добавяне на сол, захар и т.н.).
След като са взети предвид фактори като пол, възраст, образование, физическа активност, вредни навици и хронични заболявания, е установено наличието на бъдещ риск от депресия в зависимост от диетата.
Тези, които консумират повече полезни храни, имат 26% по-малък риск от депресия в сравнение с любителите на вредни храни, които са с 58% по-застрашени.
Коментари