Публикация

БЕЗПЛАТНИ СКРИНИНГИ ЗА ГЛАУКОМА В ОЧНА БОЛНИЦА "БУРГАС"

Заболяването е сред водещите причини за слепота в света


За осма поредна година в месеца за борба с глаукомата специалистите от Очна болница „Бургас” ще проведат безплатни скрининги за профилактика на глаукома. Те ще се извършат в следобедите от 14-ти до 17-ти март 2016г. след предварително записване.

Скринингът включва безплатно измерване на вътреочното налягане (ВОН). В по-голямата част от случаите глаукомата се свързва с повишено вътреочно налягане, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Въпреки че то невинаги е равнозначно на глаукома, повишеното ВОН често е показател за заболяването. Поради тази причина контролът и редовното му измерване са в основата на профилактиката на зрението на всеки човек.

Скринингите са насочени към хора, които до момента НЕ са диагностицирани с глаукома. При повишени стойности на ВОН и съмнения за заболяването пациентите ще бъдат насочени за допълнителни изследвания, с цел потвърждаване или отхвърляне на диагнозата.

Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света. По данни на Националната глаукомна асоциация болните у нас са над 70 000 души. Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение”, тъй като процесът е безболезнен и обикновено напредва незабелязано. Затова и голяма част от хората не подозират, че са засегнати от болестта. Така голяма част от зрителния нерв може да се увреди без никакви симптоми. В по-късен етап започва загуба на периферното зрение. Пораженията, които възникват, са необратими. Профилактиката и навременното й откриване е от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало.

Скринингите ще се извършват само след предварително записване на тел. 0899721945 (от 09.00ч. до 17.00ч. в работните дни)или на регистратурата на лечебното заведение – гр. Бургас, ж.к Славейков №174 (до спортна зала „Младост”). На всеки пациент ще бъдат предоставени материали с подробна информация, а специалистите ще отговорят на въпроси, касаещи заболяването.

Коментари