Публикация

Симеон Дянков: Идеите на министър Москов са вредни, а някои опасни

Според Симеон Дянков идеите на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов са вредни и екзотични. Доц. Димитър Шишков защити разделянето на пакетите, а депутат от БСП го определи като гаф.


Текстът от Закона за здравното осигуряване, който регламентира разделянето на пакета от дейности, заплащан от НЗОК, на основен и допълнителен, е неясен както за лекарите, така и за финансистите. Това каза бившият министър на финансите Симеон Дянков в интервю за Нова телевизия по повод решението на Конституционния съд да обяви промяната за противоконституционна. По думите му за година и половина е имало няколко вредни и екзотични идеи на екипа на МЗ. Като пример той посочи предложението на здравния министър д-р Петър Москов да се въведе данък обществено здраве и идеята да се взимат пръстови отпечатъци на пациентите, за да имат достъп до лечебните заведения.

Дянков отбеляза, че въвеждането на пръстови отпечатъци може дори да бъде опасно. „Това е обществена поръчка. Представете си, взима я турска фирма. И нищо не пречи тези пръстови отпечатъци да отидат в друга държава“, каза той.

Междувременно депутатът от Реформаторският блок доц. Димитър Шишков заяви, че в цяла Европа има разделяне на пакетите. По думите му има голяма необходимост това да се направи и у нас, защото при 6 млн. души население имаме 2 млн. хоспитализации. Според него това означава, че НЗОК се източва по безцеремонен начин. Той заяви, че заради решението на Конституционния съд реформата не се отменя. „Факт е, че КС ясно каза, че става въпрос за критериите, които не са ясни. Факт е и, че министър Москов реагира бързо и един вид взима нещата в свои ръце. Ние имаме нашите критики към него за това, че комуникацията е малко трудна между министерството и парламента и вероятно това доведе всички беди на главата на министъра“, отбеляза народният представител.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев заяви, че отмяната на текстовете от ЗЗО от съда е заради законотворчески гаф. „Проблемът е, че не остана нищо от нормативното творчество на министър Москов, което да не е атакувано и да не е отменено. Очаквам и пръстовият отпечатък да бъде отменен, защото няма никакво законово основание да се въвежда“, добави той.

Министър Петър Москов и здравната реформа на ГЕРБ правят така, че още повече да се увеличат личните разходи на хората за здравеопазване. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков. Според него заради действията на МЗ до края на годината редица държавни, частни и общински ще бъдат затворени поради недостиг на средства. 

Коментари