Публикация

Ревизионна тазобедрена ендопротеза от висок клас изправи на крака 51-годишна жена

Как Христина забрави за болката и отново се радва на движението


51-годишна жена с постоянни болки, вследствие разхлабване на изкуствена тазобедрена става и фрактура на бедрото, отново се радва на движението. Христина безрезултатно обикаля по болници, но поради очертаващата се сложна операция, навсякъде получава отказ. С подмяна на протезата и стабилизиране на бедрото се заемат в бургаската болница „Дева Мария“.

Екип от лекари на Отделението по ортопедия и травматология, ръководено от д-р Димитър Илиев извършва 5-часова операция, по време на която поставят нова ревизионна ендопротеза от висок клас и едновременно с това стабилизират травмираното бедро. Изключителната сложност на интервенцията и по-ниската възраст на пациентката насочват лекарите към иновативна става на една от водещите световни компании – „DePuy Synthes“, част от „Johnson & Johnson“. Те избират системата REEF, за която е характерно биполярно стъбло с модулна шийка и анатомична извивка.

От фирма „Фаркол“ - ексклузивен дистрибутор на ендопротезите на „Johnson & Johnson“ поясниха, че новият тип протеза дава възможност тя да слегне много по-правилно в коста. Механичното безциментно закрепване пък осигурява доста по-дълъг живот на изкуствената става. „Разработката на протезите от системата REEF значително намаляват нуждата от повторна ревизия, тъй като се забавя значително износването. Позволяват и по-голяма гъвкавост на движенията“, информира Стоян Добрев, старши търговски представител - направление „Травма“ във „Фаркол“.

Здравните неволи на Христина са от години. За нея това е четвърта операция на тазобедрена става. И двете й стави са сменени, когато е едва на 35 години, заради вродена дисплазия. 8 години по-късно, поради инфекция, се налага да се ревизира лявата протеза. Тя е сменена във Военномедицинска академия (ВМА), където е сложен е спейсър, а след него е поставена и нова изкуствена става.

Преди две години започват проблеми и с дясната тазобедрена става. Получава се разхлабване на протезата, а няколко месеца по-късно и счупване на дясното бедро. Следствие на това Христина започва да страда от силни болки и почти невъзможност да ходи.

След успешното ревизионно протезиране, в болница „Дева Мария“ е извършено и удължаване на крака на Христина с 3 см, тъй като е бил по-къс от другия. След възстановителния период препатилата жена се надява най-после да забрави за болката и да се върне към нормален начин на живот.

Коментари