Публикация

Ултразвуково изследване в медицината

​Ехографското или ултразвуковото изследване е неинвазивна методика в медицината


Тя се основава на обратното отразяване на ултразвуковите вълни с различна честота , достигнали до даден обект - в случая орган в човешкото тяло и преобразуването им в образ върху монитора на ултразвуковия апарат - чрез използването на високочестотни трансдюсери или преобразуватели .

До сега не са установени вредни влияния върху човешкия организъм.

Методът се използва за установяване на състоянието на органите в тялото :

1 - коремни органи- черен дроб, жлъчен мехур и жлъчни канали, панкреас, далак, бъбреци ,коремна аорта

1а- в малкия таз - простатна жлеза, тестиси,пикочен мехур, матка , яйчници

2-млечни жлези

3-щитовидна жлеза

4- основен метод за проследяване на плода при бременност

5- коленни и други стави

Задължително е изследавнето да се проведе при болки в корема и поясната област - за установяване на камъни ,възпалителен или туморен процес в бъбреците , жлъчен мехур и панкреаса или смутен дренаж на бъбреците При кръв в урината или често уриниране с или без парене е необходимо да се провери състоянито на бъбреците ,пикочния мехур и простатата - камъни, туморен или възпалителен порцес , увеличена простатна жлеза.

Изследването дава голяма възможност за установяване на кисти, мастни образувания или туморни процеси в черния дроб, бъбреците, панкреаса или далака / при неговото увеличение може да се говори за кръвно заболяване /, както в млечните жлези и щитовидната жлеза. При подуване на корема е възможно наличие на свободна течност или кръв -при карциномни, възпалителни или травматични проблеми/ при руптури на коремни органи/.

С УЗД може да се установи течност в дадена става -при оток- или възпалителен поцес ,промени в хрущялната част на ставата или ошипявания.

За качественото провеждане на изследването е необходима диета за 2-3 дена без газирани напитки и газообразуващи храни и на гладно -2-3-часа преди процедурата , която продължава- 20-30 минути или пък да се приемат газоосвобождаващи медикаменти - еспумизан 3х1 капсула, мезим форте 3х2 табл или комфортекс 2х2 капс след хранене При изследване на простатата и пикочния мехур и за остатъчна урина е добре да се изпие 1 час преди това 500 -1000сс вода

Диагностиката се осъществява чрез контактен гел , който е безвреден за кожата и тялото .

Коментари