Публикация

БЛС и БЗС не приемат готвените промени в здравното осигуряване


Съсловните организации на лекарите и зъболекарите изразиха неодобрението си към готвените промени в Закона за здравното осигуряване. 
   
„Да се говори за здравноосигурителен модел, за договорно начало и за участие на пациенти и лекари в този модел след приемането на законопроекта е чисто декоративно”, отбеляза д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз.

Той изрази неодобрението си към предвижданото отпадане на Националния рамков договор.

„Здравната каса се превръща в една чисто държавна институция със символично участие на съсловните организации”, отбеляза д-р Райчинов.  

Заради намалените пари за здраве през следващата година се очаква влошаване на достъпа на пациентите до медицинска помощ.

„Предвижда се направленията за преглед при специалист да бъдат с 50 хиляди по-малко”, отбеляза директорът на здравната каса д-р Румяна Тодорова.

Според НЗОК минимум с 20% ще се намалят прогнозните месечни лимити на болниците.

БЛС, БЗС и НЗОК са категорични, че планираните за 2010 г. средства за здравеопазване са крайно недостатъчни. Според тях основната вина носи Министерството на здравеопазването, което не е успяло да защити добре нужния бюджет.

„Вината не е толкова у министър Дянков – той не е специалист, не познава системата на здравеопазването. Вината е в екипа на МЗ, който не е показал ясно нуждите както от средства, така и от реформи”, категоричен бе д-р Райчинов.

Коментари