Публикация

Пробиотиците възстановяват микробната екосистема в организма


Храносмилателната система, заедно с кожата и белия дроб, е в най-тесен контакт с външните фактори, които често са токсични.

Организмът ни притежава специфична защита срещу тези външни фактори, попадащи в тялото ни чрез храната. В лигавицата на червата съществуват колонии от микроорганизми, наречени чревна флора, които са изключително полезни, необходими и важни за здравето.

Нормалното развитие на полезните микроорганизми в чревния тракт създава ефективна защита чрез стимулиране на имунитета. Освен това те подпомагат създаването, диференцирането и обновяването на клетките.

Практически защитата на стомашно-чревния тракт се осъществява на три нива. Първо това е произвежданият от лигавицата мукус, след това е епителният слой, който е втора бариера, и на трето място, но с водеща роля е локалната имунна система в самата чревна лигавица, която е уникална.

Вече се знае, че тънкото черво е лимфоиден, т.е. имунен орган и голяма част от неговата маса е заета именно от елементи на имунната система.

Много е важно това биологично равновесие, тази вътрешна екосистема да не бъде нарушавана от външни фактори. Един такъв фактор е безконтролният прием на антибиотици.

Те са много полезни лекарства, но когато са предписани от лекар при конкретни показания. В противен случай има риск от неблагоприятни въздействия, сред които е създаването на резистентност (нечувствителност) на част от бактериалните причинители към антибиотика.

Но по-голямата беда е унищожаването на нормалната микрофлора в червата. Това състояние ние определяме като дисбиоза – болестното състояние на микробната екосистема в червата.

Тя довежда до редица клинични прояви – диария, метеоризъм, подуване на корема, нарушения в храносмилането и усвояването на храната. А тези проблеми, насложени към основното заболяване, допълнително утежняват състоянието на пациента.

Освен това унищожаването на полезните чревни бактерии лишава организма от позитивния ефект върху имунната защита и дори имунната реактивност се нарушава.

Решението в тези случаи е приемът на пробиотици – нормалните, полезните микроорганизми, които се предлагат под формата на различни хранителни добавки.

По този начин се овладява дисбиозата, предизвикана от различни фактори, но в масовата практика най-често от приема на антибиотици.

Поради това, дори когато антибиотичното лечение е оправдано и необходимо, наред с него трябва да се провежда профилактика на дисбиозата чрез прием на пробиотични препарати. 

Коментари