Публикация

СЗО: Ваксинация и кърмене в борбата срещу пневмонията при децата


Световната здравна организация и УНИЦЕФ са разработили съвместен план за действие, който може до 2015 година да спаси до 5,3 млн. деца от смърт вследствие на пневмония.

Пневмонията е най-големият причинител на детска смъртност в света. Болестта погубва всяка година 1,8 млн. деца под 5-годишна възраст. Повече от 98% от смъртните случаи са в развиващите се страни.

Глобалният план за превенция и контрол на пневмонията (GAPP) съдържа препоръки и цели, които трябва да повишат информираността за заболяването като основна причина за детската смъртност и да предизвикат незабавна реакция от страна на политици и организации.

Планът има три главни цели:

- предпазване на децата чрез осигуряването на подходяща среда на живот с нисък риск от пневмония (това включва кърмене до 6-месечна възраст, правилно хранене, превенция на ниско от тегло при новородените, намаляване на замърсяването на въздуха в закрити пространства и повишаване на личната хигиена)

- предпазване на децата чрез ваксинации срещу морбили, коклюш, пневмококи, хемофилус инфлуенце тип В; предпазване и лекуване на ХИВ; осигуряване на цинк за деца с диария и др.
-  лечение на деца с пневмония с необходимите медикаменти ( антибиотици и т.н.).
Двете организации разчитат основно на две мерки за справяне със заболяването: ваксинацията и кърменето до 6-месечната възраст на новороденото.

Коментари