Публикация

Нов метод за ембрионална диагностика повишава с 80% възможността за забременяване

Инвитро клиниката на д-р Явор Владимиров СБАЛАГРМ „София“ започва работа по нов метод за ембрионална диагностика. МитоСкор е създаден от испанския лекар д-р Антонио Диез и дава информация за енергийното състояние на ембриона.


Двойки с репродуктивни проблеми ще имат възможност да се сдобият с дете благодарение на нов революционен метод за ембрионална диагностика, наречен МитоСкор. Това съобщи по време на пресконференция днес един от неговите създатели д-р Антонио Диез от Испания. Специалистът пристига в България, за да представи метода пред участниците в Конгреса на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивна медицина, който се провежда между 10 и 13 март, 2016 г. в Боровец

Д-р Диез обясни, че методът МитоСкор е биомаркер, който дава информация за енергийното състояние на ембриона. Чрез него се селектират ембрионите с най-голям потенциал за имплантация в матката, която да доведе до успешно развиваща се бременност и раждане. В следствие на използването на този метод процентът на реализирани бременности може да се повиши до 70-80% при трансфер дори само на един ембрион, каза той. По думите му това води и до елиминиране на риска от многоплодна бременност.

МитоСкор е разработен през 2014-2015 г. в световно известната лаборатория по репродуктивна медицина – IGENOMIX, Испания. Методът ще бъде приложен за първи път в България в ръководената от д-р Явор Владимиров Инвитро клиника „София“ (СБАЛАГРМ „София“).

Д-р Владимиров заяви, че в момента ембрионите се подбират на база морфология, а МитоСкор дава конкретна цифра. По думите му целта на новия метод е да се открие подходящ ембрион още при първата процедура. По този начин на двойката с репродуктивни проблеми се спестяват нови опити. Съществено предимство на метода е, че той се прилага в ранен стадий на ембрионалното развитие – в третия и ли в петия ден, каза още лекарят.

Д-р Владимиров обясни, че при МитоСкор се определя броят на копията на митохондиална ДНК в цитоплазмата на клетките на развиващия се ембрион. Той напомни, че много често генетично нормални ембриони не се имплантират и причината за това е високата активност на митохондрите. Специалистът каза, че броят на митохондриалните ДНК копия в ембриона е индекс за енергийния стрес, който може да се използва за прогноза на потенциала на ембриона за имплантация. По думите му повишената митохондриална активност предизвиква повече мутации в митохондриалната ДНК, увеличава нивата на свободните радикали в клетките, което е причина за ниска степен на шанс за имплантация на ембрионите. Чрез МитоСкор се установява праг на тази активност, след което се избира най-подходящият ембрион. 

Коментари