Публикация

МЗ публикува наредба, с която определя дейностите в основния пакет

МЗ публикува Наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Зам.- министър д-р Ваньо Шарков заяви, че документът е съобразен с изискваната, поставени от Конституционния съд. Министър Москов каза, че няма „посичане на реформи“.


Министерството на здравеопазването публикува на своята интернет страница проект на Наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Това става дни след като Конституционния съд (КС) определи за неясни текстове от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), които регламентират разделянето на пакета на основен и допълнителен и така спря промяната.

Зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков коментира в интервю за БНР, че Министерството на здравеопазването е подготвило въпросната наредба във вида, в който Конституционният съд иска да бъде. Той каза, че в своите мотиви КС всъщност не определя разделянето на пакета като противоконституционно, а отправя изискване да бъдат описани в закона критериите за това кои заболявания в кой пакет попадат. Според него още другата седмица министерството ще е готово с промени в ЗЗО.

15 години имаше основен пакет в България и през тези години никога не е имало критерии кои заболявания влизат в него, заяви д-р Шарков. По думите му, когато няма медицински и здравни мотиви, опозицията търси съдебни клаузи, за да се противопоставя срещу всичко, което се върши.Той отрече да има хаос в здравеопазването като добави, че НЗОК ще гарантира онзи обем дейности, който лечебните заведения са имали през миналата година.

Д-р Шарков отбеляза, че от първи април при всички положения ще имаме основен пакет, а допълнителният пакет, независимо от названието му, ще бъде регламентиран с промени в Закона за здравното осигуряване, които ще бъдат внесени в Народното събрание.

Пред Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Петър Москов също заяви, че в решението на КС разделянето на пакета на основен и допълнителен не се определя като противоконституционно. Той каза, че няма „посичане на реформи“ и че текстовете, за които съдът е направил забележки, ще бъдат коригирани. 

Коментари