Публикация

Лекари от „Медлайн“ специализират във Финландия при светило в асистираната репродукция

Проф. Юха Тапанайнен гостува в Пловдив и стана член на Клуба на Алхимика


Доскорошният президент и член на ръководството на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология –ESHRЕ проф. Юха Тапанайнен стана член на Клуба на Алхимика. Картата му бе връчена лично отпредседателя д-р Невен Енчев в Alchemist Residence за изключителните постижения в областта на репродуктивната медицина.

Гостът, който е ръководител на катедра по акушерство и гинекология в Университетската болница в Хелзинки, Финландия, посети и МБАЛ „Медлайн. Там със здравния мениджър д-р Енчев и водещия акушер-гинеколог д-р Борислав Иванов, дм дискутираха идеи за бъдещето на репродуктивната медицина, както и новите постижения в науката и генното инженерство и целите, които си поставят водещите европейски учени. Светилото в акушерството и гинекология разкри, че в момента работи в областта на генното инженерство – върху създаване на тестиси и яйчници от стволови клетки. Ако постигна положителен резултат, това ще е от полза за много хора с репродуктивни проблеми по света, уверен е човекът, помогнал на повече от хиляда двойки да се сдобият с деца.

Приятелството между здравния мениджър на болница „Медлайн“ д-р Невен Енчев и д-р Борислав Иванов, дм с проф. Тапанайнен се задълбочи след квалификационния курс, който акушер-гинекологът проведе в Хелзинки. Там благодарение на професора той посети няколко университетски болници и частни клиники.

В бъдеще и други лекари от „Медлайн“ ще имат възможността да гостуват във Финландия и с помощта на неговия екип да разширяват научната и професионалната си подготовка. След като разгледа лечебното заведение, той не скри възторга си от модерната апаратура и отличните условия, които болницата предлага на своите пациенти. Той сподели, че в неговата страна за успех в ин витрото се счита раждането на здраво бебе. Многоплодните бременности при асистирана репродукция във Финландияса сведени до 5-7%, у нас все още са 35% от случаите.

Професорът е в България по повод участие в 17-тия Национален конгрес по стерилитет и репродуктивно здраве, проведен от 10 до 13 март 2016 г. на Боровец.Там той изнесе лекция за метаболитните последици от синдрома на поликистозните яйчници. Като добър приятел на България не един път взема участие в симпозиумите по репродуктивна медицина.

Гостът разказа, че в началото на кариерата си искал да специализира детска ендокринология, но съдбата го изпраща в акушерството и гинекологията. Затова пък съпругата му работи в областта на обменните заболявания при децата. С нея отлично се допълваме в живота и в професионален аспект, коментира с усмивка проф. Тапанайнен. След работа проф. Тапанайнен си почива с тенис, ски и алпинизъм, успял е да покори един от шестхилядните върхове в Хималаите.Много обича да ходи в къщата си в Лапландия, която се намира на 1000 км от Хелзинки, и там прави „Аванто“ – избива дупка в леда, за да се гмурка в ледената вода, след като излезе от сауната. Там е най-щастлив, отдъхва добре в Родината на Дядо Коледа и общува с хора, с които разговаря за обикновените неща от живота.

Коментари