Публикация

За първи път доказаха, че серотонинът е свързан с ревматоидния артрит

Досега липсата на серотонин се свързваше главно с появата на депресия


Нивата на серотонин имат връзка с ревматоидния артрит. Тази изненадваща новина бе съобщена в научните среди за първи път от Университета на Париж. Резюме на проучването е публикувано в Science Daily. Серотонинът е хормон и невромедиатор, за който досега се знаеше, че сериозно влияе на настроението и апетита. Дефицитът му се свързваше главно с проявата на депресивни симптоми. Връзката с автоимунно заболяване каквото е ревматизмът обаче е нещо ново за науката. Откритието може да даде насоки за разработване на нови подходи в лечението на болестта, която засяга малките ставички на ръцете и краката. 

Научната теза е била проверена при лабораторни мишки с ревматоиден артрит. Ако те имало и  дефицит на серотонин, заболяването протичало по-тежко.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което се засягат хрущялът и костите. Специфични клетки – остеокласти, значително допринасят за този процес. Учените доказали, че количеството и активността на остеокластите са по-високи при мишки с дефицит на серотонин. При тези гризачи костната тъкан била засегната в по-голяма степен.

Серотонинът и неговите агонисти (съединения, които активират рецепторите на серотонина) отслабвали симптомите на ревматизма. Изводът на френските учени е, че серотонинът изпълнява ролята на имуномодулатор при това заболяване. 

Коментари