Публикация

Д-р Емил Райнов: Има нормативен хаос в здравната система

Депутатът от БСП д-р Емил Райнов нарече разделянето на пакета на дейностите, заплащани от НЗОК „попълване на празен чек“. Д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ каза, че с промяната министър Москов се е опитал да дефинира възможността за отлагане на лечението при някои заболявания


Още с въвеждането на понятията основен и допълнителен пакет предупредихме, че със записването им в закона се попълва празен чек. Това каза вчера в интервю за БНР депутатът от БСП и зам.- председател на здравната комисия д-р Емил Райнов по повод решение на Конституционния съд да спре тази промяна. Той коментира, че е нарушен текстът на Конституцията, който регламентира достъпа до здравна помощ.

Д-р Райнов попита какво е било направено за година и половина за българското здравеопазване и станало ли е то по-приветливо за пациентите. „Някой зад многоговоренето извършва нищоправене. С два пъти повече пари не съм срещал някой, който да е два пъти по-доволен“, заяви той. Според него има нормативен хаос в здравната система. По думите му ако не беше здравната комисия, пораженията нанесени от министър Москов върху здравната система щели да бъдат много по-големи.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че решението на Конституционния съд е единствено в посока на ясното разписване на критериите, които да позволят разделянето на пакетите здравни услуги. На въпрос защо след като има действащ текст за основния пакет е било необходимо написването на нова наредба тя отговори, че според нея здравният министър Петър Москов е искал ясно да се дефинират възможностите за отлагането на лечението на някои заболявания. „Предполага се, че разделянето на основния и допълнителния по някакъв начин ще приоритизира заболяванията, които ще дадат възможност общите показатели на здравето на нацията в дългосрочен период да бъдат подобрени и в същото време да се въведе плановост в лечението, която да бъде нормативно регламентирана“, добави депутатът.

Д-р Дариткова отбеляза, че от МЗ вече са публикували нова наредба за дейностите в пакетите и тя е в режим на обществено обсъждане. „Важно е всички медицински специалисти да се информират за нейното съдържание. Тази наредба трябва да бъде обсъдена и мненията за нея трябва да бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването“, каза тя. 

Коментари

Въобще и по принцип няма невинни политици. Д-р Райнов лесно хвърля обвинения, както правят всички като са в опозиция, но като са на власт не правят нищо, за да оправят хаоса, напротив.

Д-р Райнов очевидно е забравил, че докато неговата партия управляваше имаше достатъчно хаос в здравеопазването. Има ли въобще невинни политици за сегашното състояние на системата?

Докато върхушката създава хаос в здравната система, обикновения човек остана без здраве.