Публикация

Хемороидите атакуват седящите професии

Гастроентеролог ​д-р Светлана Бежанова от Медицинския институт на МВР - София съветва, как да се справим с неприятните усещания, които причиняват хемороидите


облекчение на хемороиди

Хемороидите са едно от най-често срещаните страдания

известно е отдавна, наименованието е дадено още от времето на Хипократ. Всъщност хемороидите изпълняват една доста добра роля за движението на червата. Те представляват възглавнички, които неслучайно са поставени там от природата, тъй като служат за възпрепятстване на спонтанното очистване на дебелото черво. Това е една структура, състояща се от кръвоносни съдове, от пещеристи телца, която помага за волевото изхождане. Но за съжаление хемороидите при определени хора и в определени условия могат да стигнат до болестно състояние – с кървене, болки и неприятни усещания в областта на края на дебелото черво.

Има хора с променена еластичност на съединителната тъкан, при тях настъпва отпускане на тази тъкан и кръвоносните съдове, в частност хемороидите, могат да се уголемяват. 

В практиката са познати четири степени на увеличение на хемороидите, 

като първата е леко увеличение с неприятно чувство на тежест, на боцкане, на сърбежи. Втората степен е по-голямо увеличение, когато може да има запушване на тези кръвоносни съдове, болката е още по-силна и тук се наблюдават етапи на кървене - от време на време в края на изхождането изтича ясна кръв.

От трета и четвърта степен са най-големите увеличения на хемороидалните възли, които може самият пациент да си опипа. Те са в края на червото, подутина, която го притеснява, особено при изхождане. Някои от тях могат да се върнат обратно, някои да останат трайно колабирали от края на дебелото черво. Последните два вида хемороиди вече са обект не на гастроентерологията и на вътрешната медицина, а на хирурзите.

Абсолютно е възможно, появявайки се, заболяването да си остане в първа степен. Това е чисто индивидуално и за съжаление, тук прогнозите са невъзможни. Проблемът се явява и при хора, които имат повишено вътрекоремно налягане. Делим ги на две подгрупи. Едните, които имат повишено коремно налягане, недължащо се на патология, това са по-пълните хора и бременните жени. И втората група - които имат тумори в коремната кухина, в малкия таз, гениталиите и т.н. Тогава се проявяват разширени хемороиди като вторичен белег на базата на злокачествено заболяване. Така че моят апел е всеки, който има проблем с болка, кървене или затруднено изхождане, да си направи диагностичното изследване колоноскопия.

Има и определени професии, при които се наблюдават по-често хемороидални усложнения 

Това са най-често шофьори, които в по-голямата част от времето са седнали, с намалена двигателна активност и поради компресия между горната част на тялото и таза и застой на кръвообращението то не може да бъде пълноценно.

Същото се отнася до седящите продължително на стол, пред компютър, както и за професиите, които изискват да се стои прав неподвижно - зъболекари, учители, хирурзи. Но не трябва да забравяме и генетиката. Точно определен ген води до развитие на хемороиди. Има фамилии, в които почти всичките членове на семейството страдат от хемороиди. Проблемът може да се констатира във всяка възраст, защото едно от условията за поява на хемороиди е запекът. Но по световни данни се смята, че почти всеки пети над 30-годишна възраст има проблеми с хемороиди. 

Хората с професии, съпроводени с хиподинамия, трябва на всеки половин час до 45 минути, да стават, да се раздвижват, да не застояват на едно място. Също така трябва да се използват богати на фибри храни, много течности и неща, които да спомагат да не се стига до запек.

Лечението е в три посоки - хигиенно-диетичен режим, използване на медикаменти и хирургична намеса

Предписваме медикаменти - както през устата, така и локално. Препоръчваме бани със смрадлика, с лайка, като и гелове, сред които е и Прокто-из. Емулсията се поставя върху раздразнените области два-три пъти дневно за облекчаване на сърбежа. Хигиената е особено важна. След всяко изхождане трябва да се прави тоалет с топла вода без сапун и други измиващи средства.

Коментари