Публикация

Запекът при децата не е нормален или безобиден


Д-р Татяна Ралчева е педиатър в 15 ДКЦ в София. Специалист по храненето на кърмачетата и децата.

Кога можем да говорим за запек при най-малките, при бебетата?
Характерното за храносмилателната система, както и за другите системи в детския организъм е, че все още е незряла. И нейните функционални възможности не са напълно добре развити.

Затова в тази възраст често при децата се получава дискомфорт – било то разстройство, или по-често запек. Ритъмът на освобождаване на храната се променя с хода на възрастта. Обикновено новородените, кърмачетата, се изхождат много по-често. Нормално е при всяка смяна на пелените бебето да се е изходило. Важна е консистенцията на изхожданията.

При по-големите деца трябва да има минимум едно изхождане на ден. Ако детето се изхожда през ден или през два, тогава вече говорим за запек и трябва да се обърне внимание.

Изключително важно е отрано родителите да приучат децата да ходят до тоалетната редовно по възможност без помощта на медикаменти, защото запекът не е нормално безобидно състояние.

Около 16% от населението страда от този проблем. Ако не се обърне своевременно внимание този проблем хронифицира и съответно лечението му е по-трудно.

Родителите трябва да разберат, че запекът не е нормално състояние и трябва да се обръща внимание от ранна детска възраст. Даже аз казвам на майките, още когато стане детето на 10-11 месеца, те трябва да го приучват да сяда на гърнето, за да може да свиква в определен момент, в определени часове да се изхожда и тогава вече тези навици се създават много по-лесно.

При децата основна роля играе начинът на храненето и, разбира се, двигателната активност. И това има значение. При кърмачетата, които са на естествено хранене, обикновено този проблем не съществува, тъй като кърмата е най-добра и съответства на нуждата на бързо растящия организъм от калории и съответно е пригодена за нуждите му. Така че кърмата не довежда до запек и тези деца нямат този проблем.

Но нещата се променят, когато минат на изкуствено хранене или на смесено хранене. Въпреки че хуманизираните млека са направени добре, опитват се фирмите да ги доближат по състав до женското мляко, но пак не са идентични с него и много често започва проблемът именно със запека при тях.

При по-големите деца обаче проблемът е свързан, особено в училищната възраст, с хранителните навици, за които и ние допринасяме. Те обикновено обичат да си купуват сандвичи, банички, пици, чипсове, шоколадови храни, вафли....Да не изброяваме всичко. Тези храни първо водят до запек, от друга страна до затлъстяване.

Много родители правят грешка, като смятат, че основно трябва да се яде супа. Разбира се, може да се яде и по малко супа, но хората, които страдат от запек, не трябва да ядат предимно супа. Това е много погрешно мнение, защото супата е повече течна храна и се отделя чрез урината, така че говорим за готвени храни и да се избягват, разбира се тези храни, които запичат – картофи, ориз. Ако се включват те в менюто, то тогава трябва да се комбинират с такива, които разхлабват. И, разбира се, трябва да се добавят и плодове и зеленчуци – храни, които съдържат целулоза, стимулират перисталтиката и подпомагат изхождането.

Могат ли децата да приемат очистителни, така наречените лаксативни средства?

При децата се избягват силните лаксативни средства. Естествено, че ние опитваме първоначално да променим хранителния режим, да увеличим двигателния режим, но ако не помогне, трябва да използваме и средства, които са подходящи за детската възраст.

Идеалното лаксативно средство преди всичко трябва да има мек слабителен ефект. Не бива да предизвиква многократни изхождания, да има силни болки. Не трябва да има силни странични действия - болки, спазми, колики, които децата понасят много тежко. Другото, което е много важно за детската възраст – вкусът. Трябва да е лесно за приемане и да има приятен вкус.

Защото има лекарства, които има омекотяващ ефект, но са гадни на вкус. От рода на глицерина, на парафина и децата не ги приемат с удоволствие. Така че трябва да има приятен, мек вкус, да може да е удобно за приложение. Да се изхожда един път детето, а не многократно.

Важно е и да няма привикване към това средство. Защото понякога лаксативните средства водят до привикване и трябва да се увеличи количеството лекарство, което се приема, а при спирането се получава обратният ефект – лениви черва. Ето защо трябва да има много мек ефект.

Бих казала, че Фрутилакс е едно такова средство, тъй като то е уникална комбинация от билкови и природни екстракти от плодове. Във Фрутилакс са използвани екстракти от смокиня и слива, а всички знаем, че те широко се използват в народната медицина. Смокинята извлича много течности вътре в лумена на червата и по този начин се увеличава чревното съдържимо и много по-лесно се засилва перисталтиката. Освен това съдържа и магнезиеви соли, а това стимулира перисталтиката, като дразни рецепторите.

Съдържа и екстракти от копър и мента. Знаем, че при децата ги даваме за успокояване на коликите - действат спазмолитично и газогонно действие. И така децата, освен че не страдат от запек, се облекчават и от стомашните болки. То е на природна основа и може да се употребява от малки деца и от бременни. Също съдържа и сорбитол, така че е подходящо и за диабетици.

Коментари