Публикация

НЗОК одобри служебен проект на рамков договор за 2016 г.

Надзорният съвет на НЗОК прие проект на служебен НРД за медицински дейности за 2016 г. В него остават текстовете за пръстовия идентификатор и са намалени парите за извънболнична помощ, предложени от БЛС


Надзорният съвет на НЗОК прие на вчерашното си заседание проект на служебен рамков договор за медицински дейности за 2016 г. В него се предлага средствата за извънболнична помощ да бъдат 127 756 299 лв. Това е с близо 4 млн. лв. по-малко от сумата, която бе поискана по това перо от Българския лекарски съюз.

Според информация, подадена от надзора с около 1 млн. лв. по-малко от поисканите от съсловната организация са средствата за детско здравеопазване. Парите за майчино здравеопазване са намалени с 800 000 лв., а сумата за профилактични прегледи е с почти 2 млн. лв. по-ниска от тази, която пожелаха лекарите. Въпреки намалените суми от касата информираха, че през тази година ще има 640 000 направления повече. Увеличава се броят на профилактичните прегледи и броят на изследванията.

Проектът на НРД вече е качен на интернет страницата на НЗОК за обществено обсъждане. Договорът е почти еднакъв с този, който в края на февруари БЛС отказа да подпише.

В служебния НРД остава текстът за въвеждане на електронния идентификатор, който скара касата и лекарите и стана основната причина да не се подпише рамков договор. От НЗОК информираха, че има становище на Комисията за защита на личните данни по темата. В него единодушно е посочено, че въвеждането на пръстов идентификатор по никакъв начин не нарушава българското законодателство и гарантирана сигурността на пациентите. 

Коментари