Публикация

НЗОК одобри служебен проект на рамков договор за 2016 г.

НЗОК одобри служебен проект на рамков договор за 2016 г.

Надзорният съвет на НЗОК прие проект на служебен НРД за медицински дейности за 2016 г. В него остават текстовете за пръстовия идентификатор и са намалени парите за извънболнична помощ, предложени от БЛС


Надзорният съвет на НЗОК прие на вчерашното си заседание проект на служебен рамков договор за медицински дейности за 2016 г. В него се предлага средствата за извънболнична помощ да бъдат 127 756 299 лв. Това е с близо 4 млн. лв. по-малко от сумата, която бе поискана по това перо от Българския лекарски съюз.

Според информация, подадена от надзора с около 1 млн. лв. по-малко от поисканите от съсловната организация са средствата за детско здравеопазване. Парите за майчино здравеопазване са намалени с 800 000 лв., а сумата за профилактични прегледи е с почти 2 млн. лв. по-ниска от тази, която пожелаха лекарите. Въпреки намалените суми от касата информираха, че през тази година ще има 640 000 направления повече. Увеличава се броят на профилактичните прегледи и броят на изследванията.

Проектът на НРД вече е качен на интернет страницата на НЗОК за обществено обсъждане. Договорът е почти еднакъв с този, който в края на февруари БЛС отказа да подпише.

В служебния НРД остава текстът за въвеждане на електронния идентификатор, който скара касата и лекарите и стана основната причина да не се подпише рамков договор. От НЗОК информираха, че има становище на Комисията за защита на личните данни по темата. В него единодушно е посочено, че въвеждането на пръстов идентификатор по никакъв начин не нарушава българското законодателство и гарантирана сигурността на пациентите. 

Коментари