Публикация

Възрастова ДИСКРИМИНАЦИЯ: Пенсионер ли си? Никакво безплатно зъболечение!

Частично или напълно обеззъбените пенсионери не са обект на държавни приоритети


Новопородено напрежение в управляващите -вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин и здравният министър Петър Москов влязоха в пореден дебат. Това става ясно от писмената кореспонденция между Калфин и депутат от Реформаторския блок, предаде репортер на БГНЕС. Повод за търканията се оказа зъболечението на хората над 65-годишна възраст, голяма част от които са частично или напълно “обеззъбени”.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин посочва в писмо до депутат от РБ, че по

Няма безплатни зъболекарски услуги за пенсионерите

повод дискусия за реформа в сферата на денталната медицина, проведена през юли месец миналата година в НС, министерство на труда и социалната политика е изразило очакванията си пред Българския зъболекарски съюз и Асоциацията на денталните мениджъри в България министерство на здравеопазването да създаде работна група, която да работи за постигане на по-добро здраве за гражданите над 65-годишна възраст, в което да бъдат включени и мерки за тяхното зъболечение.

“За съжаление към настоящия момент в министерството на труда и социалната политика няма обратна връзка за продължаване на инициативата за създаване на механизъм за лечение на цялостно обеззъбени възрастни хора с цел подобряване качеството на техния живот и разработване на система за частично включване на лечението на тотално обеззъбените здравноосигурени хора от НЗОК”, отговаря на депутатския въпрос вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, като дава да се разбере, че отговорността за липсата на действия е на колегата му в правителството – Петър Москов.

Социалният министър подчертава, че МТСП “няма възможност да финансира здравноосигурени пациенти на здравната система, които са тотално обеззъбени и за които следва да се намери механизъм чрез промяна в законодателството в областта на здравеопазването, което е от компетентността на Министерство на здравеопазването”.

Калфин уточнява съществуващите реалности:

“Отчитам важността на проблема и необходимостта за по-добро здраве за гражданите чрез интегрирана профилактика, ранна диагностика и ефективно лечение на заболяванията и уврежданията сред обеззъбените възрастните хора над 65 години с цел увеличаване с 20 % на средната продължителност на предстоящият живот на хората след навършване на 65 годишна възраст, но лишеното от дентални грижи население (около 2 000 000 граждани) – частично или напълно обеззъбени, които реално са здравно осигурени, не са обект на държавната политика, която се изпълнява от министерството на труда и социалната политика”,

Коментари

Осигуряването на цялостни протези за сметка на държавата ще излиза много скъпо, а и някак не е справедливо за едни да има протези, а за други не, защото човек може да остане без зъби и преди да стане пенсионер.

Г-жо Димова, благодаря за разяснението. Така звучи по-нормално, всъщност , ако не се лъжа, получават същите безплатни услуги, които и ние, които още не сме пенсионери. Звучи ми справедливо.

Лечебни дейности и услуги по здравна каса за ВЪЗРАСТНИ (над 18 години) При възрастните здравната каса покрива следните три зъболекарски услуги: - преглед; - обтурация с амалгама или химичен композит ( кариес и пломба на зъб ); - екстракция на постоянен зъб с анестезия ( изваждане на зъб ). Няма никъде ограничение за възраст, НО услугите, които се покриват от касата са минимални, което за по-възрастните хора с повече стоматологични проблеми не е достатъчно.

Това истина ли е?Пенсионерите наистина ли не могат да се лекуват безплатно? Или просто в тази статия не е написано всичко???