Публикация

Законодателството не позволява да има служебен национален рамков договор

НЗОК не може да създава нов служебен рамков договор, след като Българският лекарски съюз отказа да го подпише, защото няма законово основание за това.


В мен предизвиква смях понятието „служебен рамков договор“. Може да има служебна кола, служебна химикалка, но договорът си е договор. Така че „служебен договор“ е много смешно понятие. Това е от житейска гледна точка, а от юридическа гледна точка такова нещо не може да стане, защото не е предвидено в законодателството.

В закона е предвидено да остане да важи старият рамков договор, като в него могат да се включат всички нормативно актове, излезли междувременно. Така че ще бъде много незаконно и много рисковано най-вече за НЗОК ако се направи нов „служебен“ рамков договор. Причината е, че в един момент хаосът в нормативната база може да се прехвърли пряко в договорите с изпълнителите, а това може да навреди на оказването на самата медицинска дейност.

Хаосът в здравеопазването е до толкова голям, че реално няма до момента нито един сигурен нормативен акт, който да се вкара в този НРД или дори в стария от 2015 г.

  • Първо Конституционният съд отмени пакетите, а сега набързо се прави нова наредба, която е аналогична на Наредба 40, която определяше основния пакет. Тя даже и да се обнародва, ако попадне в съда и той по някаква причина я отмени, ще има тежки последствия за касата след като бъде имплантирана в НРД.
  • От друга страна имаме национална здравна карта, която все още не е публикувана, но се очаква всеки момент методиката за създаването й да отпадне, заради решение на съда. Т.е. почти сигурно е, че здравната карта няма да е валидна.
  • Наредбата за критериите за сключване на договори на лечебните заведения с НЗОК също не може да се приложи, защото ако отпадне националната здравна карта, тя автоматично става нищожна.

Ето защо смятам, че Надзорният съвет на НЗОК трябва много внимателно да прецизира кое би могло да в стария рамков договор от 2015 г. 

Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Здравна политика БЛС НЗОК здравеопазване НРД здравна реформа Национален рамков договор национална здравна карта Николай Болтаджиев

Коментари

Напълно съм съгласна с изявлението на Д-р Болтаджиев и го подкрепям.Стига нововъведения в ежедневната ни работа,оставете ни да работим,защото се изморихме от т.н." реформи".Д-р Людмила Костова-Враца