Публикация

Министерски съвет гласува забрана за доплащания и дарения в болниците

Промените са част от новата Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, предложена от МС


На болниците ще им бъде забранено да искат доплащания и дарения от пациентите, ако утре, сряда - 16 март, Министерски съвет подкрепи предложената от Министерството на здравеопазването Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Тя определя условията и реда, при които здравноосигурените лица ще ползват платените от НЗОК услуги. Ако промените бъдат одобрени, ще влязат в сила след като бъдат публикувани в "Държавен вестник" идния вторник, съобщават от МЗ.

Ето и подробностите от текстовете на нормативния документ. 

Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст. Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация. 

За първи път се ограничава до 2 месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите. Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация. Забранява се на болниците да изискват от пациентите си от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и 1 месец преди и след нея. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности финансирани от НЗОК.

Коментари

Иван Пеев
17 мар 2016 22:59

Крайно време беше това да стане. свидетел съм на такива нарушения, от които главата и на без това болният се замайва от възмущение. Казвал съм на доцента, който агитира посетителите на болните да "даряват" пари за оборудването на "ВИП стая", че това не бива да се свързва с обгрижването на техните болни, а да се оставят близките им, в знак на благодарност, след операцията да даряват каквото искат... И. Пеев