Публикация

Забранява се болниците да искат дарения от пациентите по време на хоспитализация

Утре Министерски съвет ще разгледа наредба, в която се регламентира забрана за дарения от пациенти и техни роднини по време на хоспитализацията им, както и един месец преди и след нея.


Забранява се на болниците да искат от майките с деца до 7 години да плащат, за да останат с тях в болница. Това се казва в съобщение, публикувано на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Според информацията забраната ще бъде разгледана утре на редовното заседание на МС. Новото правило е предвидено в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, подготвена от МЗ.

В текста на наредбата е записано, че ако случаят изисква допълнителни грижи, които болничното заведение не може да осигури, безплатно ще бъдат придружавани и деца до 18 годишна възраст. Безплатно ще имат право да остават в лечебното заведение и придружители на инвалиди, които не могат да се обслужват самостоятелно, при нужда от хоспитализация.

Наредбата определя условията и реда, при които здравноосигурените лица ще ползват платените от НЗОК услуги. За първи път се ограничава до два месеца и срокът, в който трябва да бъде хоспитализиран пациент, предвиден за планов прием. Изрично се уточнява, че пожелалите да платят за по-бърз прием няма да изместват и променят реда на планираните пациенти, който ще бъде публикуван с дати в сайта на НЗОК и ще може да бъде следен от заинтересованите. Здравноосигурените лица ще могат да разрешават регистриране на ползваните от тях здравни услуги, гарантирани от НЗОК чрез електронна идентификация. Забранява се на болниците да изискват от пациентите си от техните близки дарения по време на хоспитализацията им, както и един месец преди и след нея. Наредбата не допуска пациентите да доплащат за дейности финансирани от НЗОК.

Ако тези текстове бъдат одобрени от правителството ще влязат в сила след като бъдат публикувани в Държавен вестник идния вторник.

Коментари

Тихомир Ушев
15 мар 2016 15:53

Дано не стане като със забраната за пушенето - биха барабани и свириха фанфари как сме се наредили до Европа и след това всичко си тръгна по старому. Затова, когато МЗ ви каже, че е съмнало, за всеки случай погледнете зад пердето дали не се е всъщност мръкнало...