Публикация

​Медицински университет – Пловдив посрещна гости от Кралство Белгия

ВУЗ-ът си сътрудничи по различни културни проекти и има сключен меморандум за академично сътрудничество с Университета в Гент


Ръководството на Медицински университет – Пловдив посрещна делегация от Кралство Белгия. В сътрудничество с почетния консул на България за Източна Фландрия г-н Вили ван Импе и председателя на клуб „Приятели на Белгия“ – България г-жа Мариана Башева, ръководството на висшето училище посрещна гости от курортния град Бланкенберг. В събитието взеха участие кметът на града г-н Патрик де Клерк, зам.-кметът г-жа Катрин ван Рисел и президентът на ежегодния фестивал на пешеходците в града г-жа Вера де Вагенере. По инициатива на г-н ван Импе фолклорният танцов ансамбъл от служители на МУ – Пловдив „Медик“ ще гостува на Бланкенберг през 2017 г.

В срещата взеха участие и посланикът на Кралство Белгия в България Н. Пр. г-жа Аник ван Калстер, зам.-кметът на Пловдив по европейска интеграция г-н Стефан Стоянов и кметът на Созопол г-н Панайот Рейзи. Всички гости присъстваха на кратка програма, на която ансамбъл „Медик“ представи част от репертоара си. На краткия спектакъл пред аудиторния комплекс на висшето училище присъства и ръководството на висшето училище - Ректорът чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и зам.-ректорите проф. д-р Мария Куклева, проф. д-р Мариана Мурджеваи проф. д-р Стефан Сивков.

Бъдещата изява на ансамбъла в Бланкенберг ще бъде свързана не само с популяризиране на МУ – Пловдив на белгийския фестивал, но и с разпространението на културните традиции на България в Европа. Белгийското градче с население от около 20 хиляди души предстои да се побратими с Пловдив и със Созопол. Бланкенберг има богата традиция в организирането на фолклорни фестивали и други културни събития.

„Медицински университет – Пловдив има много добри установени научни и приятелски контакти с Белгия, вкл. обмен на студенти, специализанти и преподаватели“, заяви ректорът на университета чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

От Медицинския университет споделят, че през последните няколко години висшето училище успешно развива контактите си с Белгия в сътрудничество с консула ван Импе и г-жа Башева, които гостуват в Пловдив за четвърти път. Освен сътрудничество по различни културни проекти, с тяхна помощ през 2013 г. МУ – Пловдив сключва меморандум за академично сътрудничество с Университета в Гент.

Н. Пр. г-жа ван Калстер посещава за втори път университета, след първото си гостуване също през 2013 г. Тя е посланик на Кралство Белгия в България от есента на 2012 година. Преди това е била посланик в Обединените арабски емирства и е работила в дипломатическата мисия в Ливан.Г-н де Клерк, г-жа ван Рисел и г-жа де Вагенере бяха в Пловдив за първи път. На срещата с ръководството на МУ – Пловдив те представиха подробно Бланкенберг и възможностите за туризъм, които градът предлага на своите гости. Те останаха впечатлени от представлението на ансамбъл „Медик“, като в края се включиха в правото хоро. 

Коментари