Публикация

Алкохолизмът - /не/лечимата болест

Какво мислите за казуса от четвърта серия на филма?


Баща алкохолик е приет в спешното отделение на болница "Св. Кирил" заедно с 13-годишния си син. Двамата са пострадали при пожар с множество изгаряния и астматичен пристъп на детето, като пожарът е следствие от неадекватното поведение на бащата, бил най-вероятно в поредното си опиянено състояние. 

Видяхте този казус в четвърта серия на филма, нали?

Считатате ли, че болестта на бащата е опасна за детето и околните? Смятате ли, че решението на д-р Василев да се обади на социалните и момчето да бъде изведено от семейството, беше правилно?

От какво се провокира алкохолната зависимост , има ли лечение и "справяне" с него - вижте и чуйте повече от д-р Соня Тотева - директор на ДПБЛНА.

Смята се, че българката е твърде толерантна към алкохолизма и проявите на домашно насилие, следствие от него. И вие ли имате такива наблюдения? 

Коментари

Алкохолизмът не е болест, а порок

Албена Хюбнер
16 мар 2016 17:34

Маргарита, аз познавам човек, отказал се от алкохола. Моят дядо. След като е бил дългогодишен сериозен"пияч" (от уважение към паметта му не използвам думата алкохолик) в един щастлив ден, след дълъг запой, му прилошава. Пада на улицата и се озовава в болницата. Там лекуващият лекар му казва, че ако изпие само още една чаша ще умре. Не зная какво още и как му го е казал, но явно лекарят е бил убедителен, защото от този момент дядо ми не само спря да пие, а се превърна в най-яростния трезвеник. До смъртта си, той почина на 88г., всеки ден извървяваше по 5-8 километра. Та в контекста на личната ми семейна история, съм убедена, че всеки може да спре, стига да има мотивацията да го направи

Алкохолизмът е много сериозен проблем на съвременното общество. Вчера гледах една статистика, която сочи, че сме на едно от водещите места в света по ранна употреба на алкохол. Забележете - на 13 години започват да консумират спиртни напитки, като превес имат момичетата. Обикновено алкохолиците си намират оправдание и не познавам човек, отказал алкохола. Българинът като цяло е много толерантен към пиенето. За цигарите има маса кампании, но за алкохола-не, което винаги ме е учудвало.

д-р Иван Добринов: Още през 1951 г. Световната здравна организация е включила алкохолната зависимост в Международната класификация на болестите. Днес е ясно, че става дума за първично, хронично, рецидивиращо, прогресивно и потенциално смъртоносно заболяване. https://www.24chasa.bg/Article/5221326