Публикация

Извадиха тумор с големината на портокал от гърдите на бебе

​Тумор с големината на портокал премахнаха лекари от 12-месечно момиченце от Пловдив. Сложната интервенция е извършена в клиниката по детска хирургия на УМБАЛ "Св. Георги". Няма опасност за живота на малката пациентка, която е единствено дете в семейството си.


"Тя е с вродена аномалия на лимфната система. Образованието се е появило изведнъж на гръдната стена и е нараснало буквално за часове", обясни началникът на отделението проф. д-р Пенка Стефанова, която е оперирала детето с колегата си доц. д-р Александър Йонков.

Медиците са изрязали пълния с лимфна течност тумор. Манипулацията е била рискова, тъй като подутината се е намирала до големи съдове и нерви.

Интервенцията е продължила 4 часа и е завършила успешно. Изваденият тумор е доброкачествен и няма да се наложи химиотерапия. Притесненията на хирурзите обаче са, че е възможно да рецидивира на по-късен етап - в пубертета или климакса, както се случва обикновено при проблеми с лимфната система. Аномалията не е наследствена и се открива трудно, тъй като няма симптоми. Появата й се свързва с прекарана инфекциозна болест или травма. Според лекарите напоследък все повече деца са засегнати от нея. В някои случаи туморите проникват в дълбочина на важни органи и отстраняването им е истинско предизвикателство за хирурзите.

Източник: trafficnews.bg

Коментари