Публикация

„Добрият холестерол“ не е толкова добър

До скоро се смяташе, че високите нива на HDL-холестерола, познат още като „добър холестерол“, ни предпазват от сърдечно-съдови заболявания.


Проучване проведено от Медицинския факултет на Пенсилванския университет в Филаделфия (САЩ) и публикувано в списание Science сочи, че повишените нива на HDL-холестерол в кръвта са свързани с по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания.

Холестеролът е липид, който играе много важна роля в организма на всички гръбначни, но при високи нива се натрупва по артериалните стени, увеличавайки риска от формирането на тромби и получаването на инфаркт на миокарда или инсулт. Смята се, че добрият холестерол HDL помага за снижаване на този риск. Липопротеините с висока плътност, от английски – HDL, извеждат холестерола от артериите до черния дроб.

Проучването показва, че при определена генетична мутация нивата на добър холестерол са покачени и същевременно рискът от сърдечно-съдови заболявания е по-висок. Главният изследовател на проучването Daniel J. Rader казва „Идеята, че HDL-холестеролът не ни предпазва от всички сърдечно-съдови заболявания се появи наскоро. Нашите резултати сочат, че някои от причините, поради които HDL-холестеролът е завишен, всъщност покачват риска за развиване на сърдечно-съдови заболявания. Нашето проучване е първото, което откри генетична мутация, при която нивата на HDL-холестерола са покачени заедно с риска от тези заболявания.“

Статията продължава в сайта на ДКЦ Асцендент.

Коментари