Публикация

Парламентарна инициатива срещу рака на маточната шийка


Първата инициатива на групата „Парламентарен консенсус за борба със социално значимите заболявания” към НС ще бъде свързана отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка -24-30 януари 2010 г.

В сградата на парламента ще се проведе кръгла маса, на която ще бъдат представени данни за заболеваемостта и темповете на разпространение на това заболяване у нас.

Представители на отговорните институции, на съсловните организации в сферата на здравеопазването, както и водещи експерти, неправителствени и пациентски организации ще обсъдят практиките в страните-членки на ЕС и необходимостта от прилагането на програми за профилактика и ефективен скрининг на рака на маточната шийка в България.

Основна цел на групата ще бъде да обедини усилията за формиране на позиция и търсене на решения в областта на социално значимите заболявания, които стават все по-сериозен медицински, социален и икономически проблем.

Сред приоритетите ще бъдат заболявания като онкологичните, сърдечно-съдовите, диабета, СПИН и туберкулозата.

Съпредседатели на „Парламентарен консенсус за борба със социалнозначими заболявания” в 41-то Народно събрание са д-р Лъчезар Иванов и д-р Ваньо Шарков, а членове - Искра Фидосова, Менда Стоянова, д-р Пламен Цеков, д-р Станка Шайлекова, Стоян Мавродиев, Димитър Чукарски, Мартин Димитров, д-р Цветан Костов, Емилия Масларова, д-р Евгений Желев, д-р Нигяр Джафер, д-р Хасан Адемов, Бисерка Петрова и Цвета Георгиева.

Всички инициативи на групата ще бъдат под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева.

Коментари