Публикация

Д-р Беджева от Сити Клиник Варна: Държавата да се намеси за ваксините!

В България институциите държат отговорни лекарите


Както вече казах, в последно време много родители се съмняват в ефикасността на ваксините и отказват да ваксинират децата. Тук държавата трябва да се намеси. В България институциите държат отговорни лекарите и казват, че лекарят е длъжен да убеди родителите в ползата от ваксините и да ги накара да ваксинират детето си. Единствените административни инструменти, с които държавата до някаква степен може да се намеси, са спирането на детски, неполучаването на социални помощи, неприемането в детска градина. Но и тук институциите са оставили вратичка - бележките, които се изискват за редовни профилактични прегледи и имунизации, важат за една година. Идвайки в началото, майката получава бележка за година напред и никой не може да я задължи в рамките на тази година тя да спази календара за профилактични прегледи и имунизации.

Бих искала да препоръчам на родителите да спрат да се информират от форуми в интернет, където пишат некомпетентни и незнаещи хора. Ако имат нужда от информация, нека се обърнат към личния си лекар. Той може да им даде необходимата информация и да ги посъветва как да постъпят с детето си. Има много по-вредни неща, за които не си даваме сметка. Не се хващайте за ваксините! Те не вредят!

Коментари

ДА!

Поздравления д-р Беджева! Споделям мнението Ви, но всички знаем, че борбата с неграмотността и понякога с глупостта е най-трудна ! Дано не се осъзнае вредата от антиваксиналните движения когато ще е твърде късно!