Публикация

МЗ ще получи 20 млн. лв. от централния бюджет за ваксини

Министерството на здравеопазването ще получи 20 млн. лв. допълнително за ваксини, с които ще осигури имунизацията на пропуснати деца.


Вчера Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 20 000 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на правителството. Целевото предназначение на средствата е заплащането на ваксини за изпълнение на националния имунизационен календар за годината.

Допълнителните средства бяха поискани от МЗ. В доклада на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов по случая се отбелязва, че през последните две години е имало невъзможност да се осигурят нужните ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, като се е наложило да се внесат 100 000 дози от Турция. Той напомня, че поради липсата на тези ваксини са се натрупали много неимунизирани деца, за които трябва да бъдат осигурени препарати. „Тези неимунизирани лица са включени към подлежащите за 2016 г., поради което осигуреният финансов ресурс за 2016 г. е недостатъчен“, се казва в постановлението, с което министерството мотивира искането си.

Последните две години имунизациите и реимунизациите на децата бяха спирани на няколко пъти поради системната липса на препарати. Преди няколко месеца министър Петър Москов успя да договори вноса на петвалентни ваксини като дарение от Турция. Това предизвика сериозна политическа атака срещу него с твърдения, че препаратите са опасни и нямат лиценз. От своя страна министърът опроверга всички твърдения и се опита да успокои обществото, че ваксините са качествени и безопасни. Той също така съобщи, че МЗ е обявило нов търг и има договорка фирмите, които произвеждат ваксините, да се явят на него.

Коментари