Публикация

Грипът – информираност срещу психозата


Крайностите по отношение на тазгодишната грипна епидемия вече са видими. От пълно неглижиране и подозрения, че фармацевтичните фирми имат интерес от създаване на паника, до почти мистичен страх от новия вирус. 

Тук е мястото да кажем, че в днешно време в огромното мнозинство от случаите грипът се лекува успешно.  Има и починали, но това е така всяка година по време на епидемия -  както посочват нашите експерти, между 2 и 3 хиляди души годишно у нас умират от грип. 

Досега тази статистика обаче не е влизала в новините.
А истината е, че грипът не е настинка, това е заразно заболяване и първото , което трябва да направим,е да положим усилия за предотвратяването му.

Алгоритъмът

Предпазване чрез ваксина и стриктна лична хигиена. Избягване на рискови контакти и  многолюдни събирания, носене на маска /при условие, че се сменя на 2-3 часа/.
При първи симптоми оставане на легло, преглед при лекар и лечение със специфичните противогрипни препарати.

Симптомите 

Внезапно начало, развитие на симптомите за няколко часа с:

- висока температура

- втрисания

- болки в мускулите и ставите на цялото тяло

- главоболие и особено болки в очите

- силна отпадналост

В следващите дни може да се явят:

- суха кашлица

- болки в гърлото и гърдите

- по-рядко стомашно-чревни прояви

От контакта с болно лице до появата на симптомите  минават от  24 до 72 часа, много рядко по-дълго.

Лечението

Препоръчано  от доц. Камен Плочев, ръководител на Клиниката по инфекциозни болести на ВМА :
Двойна комбинация от антивирусен препарат, който блокира М-белтъка на вируса, и друг антивирусен препарат, който блокира невраминидазата, т.е. по този начин се блокират едновременно двата вида белтъци на грипния вирус. М-белтъкът представлява кръглата обвивка на вируса. М идва от „матричен”, а над него стърчат едни шипчета – това е невраминидазата. Препаратът ремантадин блокира М-белтъка, а реленцата блокира невроминидазата. Тази комбинация е много ефективна. Лечението трябва да  започне в първите часове след началото на заболяването.

Освен специфичните противогрипни препарати се вземат и средства срещу температурата – аналгин, витамин С – ампули,
Един прост метод за алкализиране на средата:  в съд с вода се слагат една-две супени лъжици лайка, чаена лъжичка сода бикарбонат, сместа се загрява и се вдишва под кърпа около 5 минути. Алкализирането на средата просто убива вирусите.

 

Доколко са верни някои разпространени схващания за грипа?

Грипът се разпространява само при физически контакт

Вирусите се разпространяват най-вече, когато носителят кашля или киха. Може да се заразите и когато пипнете предмет, който преди това е бил в ръцете на болния, и след това докоснете носа, устата или очите си.

Стомашните проблеми са част от симптоматиката

Един от трима болни от грип може и да има стомашно-чревни смущения по време на болестта, но това не е основен симптом. Прилошаването, повръщането и диарията обикновено се предизвикват от други вируси и бактерии.
 
Витамин С е вълшебно средство срещу грип

Това  никога не е било потвърдено от научно изследване. Редовният прием на витамин С допринася за доброто здраве, но влиянието му при предпазването от грип или при лечението му не е доказано.
 
Ако сте болни от грип, трябва да пиете антибиотици

Антибиотиците са напълно безполезни срещу вирусите, предизвикващи грип. Лекарят може да ги предпише при наличие на усложнения.
 
Рискът от разболяване е по-голям след имунизация

Ваксинацията против грип се прави с неактивен вирус, а от него не можете да се заразите с грип. Възможно е организмът да прояви реакция след ваксинирането, но това не означава, че сте заразени.

Температурата задължително трябва да бъде свалена веднага

Според мнозина лекари това е дълбоко погрешно схващане. Те припомнят, че повишената температура е знак за реакция на организма. Тя показва, че тялото се опитва да унищожи причинителите на болестта. Доказано е, че високата температура действително убива вирусите на грипа и облекчава протичането на инфекцията. Медикаменти за сваляне на температурата се препоръчват само когато тя е твърде висока.

Маските предпазват от заразяване

И да, и не.

Обикновените маски спират капките, които хората разпръскват при кихане и кашляне и които пренасят вируса. Самите вируси обаче са много малки и могат да преминат през маските.

Специализираните маски са с много по-добра защита, макар че и те не осигуряват 100% безопасност.

 

Още по темата:

Д-р А. Кунчев: Три ключови момента за новия грипен вирус

Лечението на H1N1 е със специфични препарати

 

Коментари