Публикация

Доматите са полезни и в борбата с килограмите


Диетолозите отдавна са установили, че хората, които консумират повече плодове и зеленчуци, са по-слаби от тези със стандартен хранителен режим от преработени храни.

Днес обаче ниското съдържание на калории в растителните продукти не е чак толкова важно.

Доматите съдържат веществото ликопен, което освен другите си положителни свойства, може да поддържа чувството за ситост по-дълго време като понижава хормоните на апетита.

Британски учени от университета „Рединг” са изпробвали ефектът на ликопена с помощта на 17 доброволки с нормално тегло на възраст между 18 и 35 години.

Участничките е трябвало да консумират хляб или намазан със сирене, или обогатен с домати или моркови. След това е трябвало да определят степента на засищане.

Учените очаквали фибрите в морковите да предизвикат по-силно чувство за ситост, но в действителност доматите се оказали по-засищащи.

Малките мащаби на изследването изискват още доказателства в подкрепа на теорията за въздействието на ликопена върху апетита. Веществото вече е известно със свойството да намалява риска от кардиологични заболявания, диабет, деменция и някои форми на рак.

Коментари